Rusland in 2013 (4): regio's

René Does

Als vervolg op twee eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2013. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 30 december 2013.

De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de bijlage veertien categorieën onderwerpen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio´s, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), 'verre' buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), maatschappij, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, literatuur, kunst en televisie.

De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het vierde deel, over Russische regio's.

  1. nederzetting onder water

    De steden in het Verre Oosten houden door hun hogere ligging voor het grootste deel wel droge voeten, maar veel dorpen in de regio staan onder water, soms tot aan de daken van de boerenhuizen. Foto: kremlin.ru. Zie ook de foto´s van Zinajda Boerskaja.

    Overstromingen in het Verre Oosten. In het stroomgebied van de rivier de Amoer in het Verre Oosten van Rusland vonden eind juli, begin augustus de zwaarste overstromingen in 115 jaar plaats. Alle vijf de regio´s waar de rivier door stroomt werden getroffen: de provincies Amoer en Chabarovsk, de Joodse Autonome Provincie Birobidzjan, de deelrepubliek Jakoetië en de Zeeprovincie.
    Ruim 183.000 inwoners van het Verre Oosten werden getroffen door de overstromingen. Voor het opvangen van de gevolgen werd 14 miljard roebel (350 miljoen euro) noodhulp vrijgemaakt. Positief nieuws was dat er geen dodelijke slachtoffers te betreuren vielen.
    Niettemin kostte de natuurramp minister Viktor Isjajev van de Ontwikkeling van het Oosten zijn baan. Hem werd vooral verweten onvoldoende voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen in het waterbeheer in de regio.
  2. Olympische fakkeltocht. In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari 2014 ging de fakkel van het olympisch vuur heel Rusland door. De olympische fakkel ging in een 123 dagen lange tocht van 65.000 kilometer door alle 83 regio´s van het land. Er waren 14.000 fakkeldragers, die 2.900 gemeentes aandeden. Zowel de meest uiteenlopende bekende Russen als gewone inwoners droegen de fakkel. Iedere regio mocht zijn eigen inbreng in de tocht bijdragen. De fakkel ging onder meer in een duikboot naar de bodem van het Bajkalmeer, bezocht het ruimtestation MKS en de Noordpool en bereikte de top van de berg Elbroes. De oudste fakkeldrager was de 101-jarige voormalige tafeltenniskampioen Aleksandr Kaptarenko uit Novosibirsk.
  3. Terreuraanslag in Wolgograd. En weer werd Rusland opgeschrikt door dodelijke terreuraanslagen door moslimextremisten uit de Noord-Kaukasus. Deze keer was de stad Wolgograd het slachtoffer. Op 21 oktober blies de dertigjarige sjachidka (zelfmoordterroriste) Naida Asijalova uit Dagestan zich op in een stadsbus. Hierbij kwamen zes landbouwstudenten in de bus om het leven.
    Asijalova had de plaatselijke politieacademie willen opblazen, maar wijzigde wegens de strenge bewaking van dit gebouw haar plannen. Op 16 november werd in de Dagestanse hoofdstad Machatsjkala de samenlevingspartner van Asijalova, de tot de radicale islam bekeerde Moskouse voormalige student Dmitri Sokolov, alias ´Giraf´, door de veiligheidsdiensten geliquideerd.
  4. Rojzman in vrijetijds kleding

    Rojzman. Foto: facebook.

    Regionale en plaatselijke verkiezingen. Op 8 september vonden er op ´gezamenlijke verkiezingsdag´ verkiezingen plaats in 7.000 regio´s en gemeentes. Er werden onder meer acht gouverneurs, 16 provinciale raden en acht burgemeesters van grote steden gekozen. Opvallend bij de meeste gouverneursverkiezingen was de lage opkomst van rond de 30 procent van de stemgerechtigden.
    Hoewel de regeringspartij Verenigd Rusland het in het algemeen goed deed, waren er enkele opmerkelijke resultaten van oppositiekandidaten, met name de verkiezing van Jevgeni Rojzman tot burgemeester van Jekaterinboerg en de tweede plaats met 27,2 procent van de stemmen van anti-corruptieblogger Aleksej Navalny in de burgemeestersverkiezingen van Moskou.
  5. Universiade-2013 in Kazan. Kosten noch moeite waren gespaard om van de Universiade-2013 in juli in de hoofdstad Kazan van de deelrepubliek Tatarstan een succes en indrukwekkende show te maken. Aan de organisatie van deze ´Olympische studentenspelen´ werd volgens de Internationale Federatie voor Studentensport FISU 4,5 miljard dollar besteed. Volgens de Tataarse president Roestan Minnichanov ging het om nog eens zo´n drie miljoen dollar meer.
    De stad Kazan kreeg er door de Universiade 11 nieuwe verkeersknooppunten, 36 voetgangersbruggen, drie nieuwe metrostations, 23 wegen, 28 nieuwe wooncomplexen en 30 sportobjecten bij. Tijdens de Universiade golden in de stad de meest strenge veiligheidsmaatregelen. De Russische olympische studentenploeg won het medailleklassement. De organisatie van de Universiade fungeerde ook als oefening voor de Olympische Winterspelen in februari 2014 in Sotsji.

Vorige afleveringen: algemene ontwikkelingen, politiek en economie.
Volgende aflevering: buitenlandse politiek voor het nabije buitenland.
Bron: Nezavisimaja Gazeta, 30 december 2013