Chinezen grootste groep buitenlandse toeristen in Rusland

René Does

Ondanks de verslechterde relaties met het Westen in de afgelopen jaren is het aantal buitenlandse toeristen in Rusland, dat wil zeggen toeristen van buiten de voormalige sovjetrepublieken, niet veel afgenomen. Dit is met name te danken aan de groei van het aantal toeristen uit China, die tegenwoordig de grootste groep buitenlandse toeristen in Rusland vormen.

De precieze cijfers over het aantal buitenlandse toeristen in Rusland op een rij zetten is niet eenvoudig. De Russische departementen die het aantal buitenlandse gasten tellen, zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken of de Staatsdienst voor Statistiek (Rosstat), registreren àlle buitenlandse gasten onder de noemer 'toerist', ook als zij voor zaken of familiebezoek naar Rusland komen. Maar zij tellen niet op dezelfde manier. Zo bezochten in 2016 volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken ruim 16 miljoen buitenlanders Rusland, onder wie 70 procent uit de voormalige sovjetrepublieken. Rosstat geeft voor 2016 24,55 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen 26,8 miljoen buitenlandse bezoekers in 2015 (min 8,6 procent).

De Nezavisimaja Gazeta meldde op 20 april 2017 dat in 2016 'ruim één miljoen' Chinese toeristen te gast waren in Rusland. Verder stelde de krant dat de potentiële groei van het aantal Chinese toeristen 'enorm' is.

Op 1 februari 2017 berichtte dezelfde krant over de toeristische bezoekersaantallen in 2016 in Moskou, zoals die waren verstrekt door het Departement voor Sport en Toerisme van de Russische hoofdstad. In 2016 hadden 17,5 miljoen toeristen Moskou bezocht, van wie 12,9 miljoen Russische toeristen, 2,5 miljoen toeristen uit voormalige sovjetrepublieken en 1,9 miljoen toeristen uit 'het verre buitenland' (in 2015 waren dit er twee miljoen). Dit aantal van 17,5 miljoen toeristen was 40 procent hoger dan het cijfer uit 2010.

Chinese toeristen. Foto: russtd.com

Met een totale opbrengst van 457 miljard roebel (circa 7 miljard euro) leverde het toerisme in 2016 4 procent van het bruto regionale product van Moskou op, terwijl dit in 2010 nog maar 1 procent was. Het stadsbestuur wil de opbrengst van het toerisme in 2020 verhogen tot één biljoen roebel.

In 2016 waren Chinezen met 520.00 bezoekers de grootste groep buitenlandse toeristen in Moskou, gevolgd door Duitsers (280.000 bezoekers) en Turken (140.000 bezoekers). Naast Moskou bezochten Chinese toeristen Sint Petersburg en naar verhouding vaak de grote steden in de Oeral, Siberië en het Verre Oosten.

In 2016 was het aantal Chinese toeristen in Rusland ruim verdubbeld ten opzichte van 2015. Dat het totale aantal buitenlandse toeristen in Rusland in 2016 weinig was gedaald ten opzichte van 2015 is dus vooral te danken aan de groei van het aantal Chinese bezoekers.

De belangrijkste redenen waarom meer Chinese toeristen Rusland bezoeken zijn het goedkoper worden van de Russische roebel door de economische crisis van de laatste jaren, de geografische nabijheid en de - naar Chinese inschatting - politieke stabiliteit in het Rusland van president Vladimir Poetin. Verder kunnen Chinese toeristen 15 dagen zonder visum in Rusland verblijven als zij in groepsverband reizen.

Chinezen komen vooral voor sjoping naar Moskou en andere grote Russische steden. Een Chinese toerist geeft tijdens zijn verblijf gemiddeld 2.500 dollar uit. De Russische toeristensector stelt zich inmiddels rap in op de snel groeiende stroom Chinese toeristen.

Op vliegvelden, in grote warenhuizen en winkels van luxe kleding- en horlogemerken wordt reclame en informatie meestal ook in het Chinees gepresenteerd. Winkels kunnen het keurmerk 'China Friendly' krijgen als zij hun dienstverlening ook op Chinese klanten hebben ingericht, onder meer door Chinese creditcards als betaalmiddel te accepteren. De grootste warenhuizen in Moskou, zoals de GOeM op het Rode Plein, maken sinds dit jaar tax free aankopen mogelijk.

Chinese toeristen blijven echter ook zo hun nationale bijzonderheden houden. Chinese toeristengroepen staan altijd onder leiding van Chinese gidsen. Uit eten gaan doen Chinezen bijna alleen in Chinese restaurants. In Sint Petersburg zijn ongeveer 120 Chinese restaurants, die soms alleen in het toeristenseizoen open zijn, aldus een reportage over het Chinese toerisme in deze stad in het weekblad Ogonjok van 22 juni 2016.

Chinese toeristen bezoeken in de stad monumenten van de Russische communistische revolutie als het Smolny-paleis en de kruiser Aurora en gaan graag naar een voorstelling van het Zwanenmeer van Tsjajkovski. Meestal kennen ze Aleksandr Poesjkin, maar Fjodor Dostojevski blijkt niet te worden gelezen in China en is bij hen onbekend. De belangrijkste reden om Sint Petersburg te bezoeken is echter om daar barnsteen te kopen.