Rusland in 2016 (4): regio's

René Does

Als vervolg op vier eerdere series op deze site, over de ontwikkelingen in Rusland in de jaren 2011 en 2012, 2013, 2014, 2015 en de ontwikkelingen in het eerste decennium van deze eeuw, start nu een serie over de ontwikkelingen in Rusland in 2016. De serie wordt weer gemaakt op basis van de speciale dikke eindejaarsbijlage van de kwaliteitskrant Nezavisimaja Gazeta (Onafhankelijke Krant), van 29 december 2016.

De redactie van Nezavisimaja Gazeta behandelt in de jaarlijkse bijlage veertien categorieën onderwerpen: algemene ontwikkelingen, politiek, economie, Russische regio's, 'nabije' buitenlandse politiek (de veertien andere voormalige sovjetrepublieken die al dan niet lid zijn van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten), 'verre' buitenlandse politiek (buiten de voormalige Sovjet-Unie), maatschappij, wetenschap, militaire zaken, religie, cultuur, kunst, literatuur en televisie.

De keuzes van de redactie zijn vaak voorspelbaar, maar soms ook onverwacht. Hieronder het vierde deel, over de Russische regio's.

  1. Arrestaties gouverneurs. In 2016 werd weer een gouverneur van een provincie gearresteerd op de verdenking van corruptie. Waren het in 2015 de gouverneurs van Sachalin en Komi, in 2016 betrof het de gouverneur van de provincies Kirov, Nikita Belych. Verder werd de burgemeester van de oostelijke havenstad Vladivostok, Igor Poesjkarjov, op dezelfde verdenking gearresteerd.
    Het is in Rusland ongebruikelijk dat zulke hooggeplaatste functionarissen wegens verdenking van corruptie worden gearresteerd. Belych zou 400.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen van een bosbouwbedrijf en een skifabriek. Poesjkajov zou voor 45 miljoen roebel (destijds circa 600.000 euro) betrokken zijn bij hogere prijzen voor aankopen in de wegenbouw.
    De corruptiezaak van Belych in het rustige Kirov is verrassend. Vladivostok daarentegen heeft al lang het imago van een door corruptie geplaagde stad. Beide verdachten ontkennen de beschuldigingen.
    Beide zitten nu in een huis van bewaring in Moskou: Belych in de Lefortovo en Poesjkarjov in de Matrosskaja Tisjina (Matrozenstilte). Terwijl Belych de omstandigheden waarin hij verkeert aanklaagde, meldde Poesjkarjov geen klachten te hebben over zijn behandeling.
  2. Rampen in regio's. In verschillende regio's vonden grote rampen plaats. Op 29 maart stortte bij de landing bij het vliegveld van Rostov-aan-de-Don een vliegtuig van FlyDubai neer. Alle 62 inzittenden, 55 passagiers en 7 bemanningsleden, kwamen om het leven. Onder de passagiers waren 44 Russen, grotendeels vakantiegangers naar Dubai.
    Er waren twee grote ongelukken met kindergroepen: in de zomer raakten 47 kinderen met hun begeleiders in bootjes in een zware storm op een meer in Karelië, waarbij 14 kinderen verdronken. In december botste in de autonome regio Chanty-Mansijsk een bus met een jong acrobatenteam op een vrachtwagen, waarbij in totaal 25 mensen betrokken waren en elf kinderen omkwamen.
    In februari vonden er explosies plaats in de kolenmijn Severnaja (Noordelijke) in de deelrepubliek Komi: de eerste toen 110 mijnwerkers onder de grond aan het werk waren, en vijf dagen later een tweede toen de reddingswerkzaamheden aan de gang waren. In totaal kwamen 36 mensen om het leven: 31 mijnwerkers en vijf reddingswerkers. In de autonome republiek Jamalo-Nenetsk vond voor het eerst in 37 jaar in Rusland een uitbraak van miltvuur plaats. Negentig mensen werden in het ziekenhuis opgenomen; een 12-jarig jongetje overleed aan de ziekte.
    Aan het einde van de zomer werd de Zeeprovincie door een tyfoon met zware regenval getroffen, waardoor 170 gemeentes onder water kwamen te staan en tienduizenden inwoners moesten worden geëvacueerd. Het hoofd van de regionale rampenbestrijdingsdienst, Oleg Fedjoera, kwam bij de reddingswerkzaamheden om het leven.
  3. Arrestaties Oekraïense spionnen en saboteurs op de Krim. Volgens de Russische veiligheidsdiensten ondernamen de Oekraïense veiligheidsdiensten pogingen de situatie op de Krim te destabiliseren. Bewijzen hiervoor zouden de arrestaties zijn van vermeende Oekraïense spionnen en saboteurs op het schiereiland.
    Begin augustus werden zeven Oekraïners op deze verdenking opgepakt en begin november nog eens drie. Het hoofd van het Russische Nationale Anti-terrorismecomité, Aleksandr Bortnikov, verklaarde dat de 'terroristische dreiging' vanuit Oekraïne ook in 2017 actueel zou blijven.
  4. overzichtsfoto van het stadion

    De Zenit Arena heet officieel het Krestovski Stadion. Foto: piterarena.com.

    Problemen bij voorbereiding WK Voetbal 2018. Na de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 wacht Rusland een volgend duur en prestigieus mondiaal sporttoernooi: het WK Voetbal in 2018. Hiervoor moeten twaalf voetbalstadions worden gemoderniseerd of nieuw worden gebouwd. Sommige stadions zijn al klaar en functioneel, maar anderen kampen met grote bouwachterstanden, kostenoverschrijdingen en corruptieschandalen.
    Het grootst zijn de problemen bij de nieuwe Zenit Arena in Sint Petersburg: in 2007 werden de bouwkosten geschat op 6,7 miljard roebel, maar in het voorjaar van 2016 waren ze opgelopen tot 43 miljard roebel. Hierop greep het gemeentebestuur in en drong de kosten terug naar 34,9 miljard roebel.
    In Kaliningrad kwamen de bouwwerkzaamheden zo langzaam op gang dat besloten werd de bezoekerscapaciteit van het stadion te verlagen van 45.000 naar 35.000 toeschouwers. Ook bij de Rostov Arena in Rostov en de Samara Arena in Samara waren er flinke bouwachterstanden.
  5. Gratis grond in Verre Oosten. Om het dunbevolkte Verre Oosten van Siberië aantrekkelijk te houden onder zijn inwoners en eventueel nieuwe mensen uit Rusland aan te trekken, werd het vanaf 1 juni mogelijk om gratis één hectare grond in bezit te krijgen voor het bouwen van een woning, landbouwactiviteiten of het oprichten van een eigen bedrijf. Deze hectares mogen niet meer dan tussen de 10 en 20 kilometer van een bebouwde kom afliggen. Terwijl er in de praktijk bureaucratische rompslomp en tegenwerking plaatsvindt, waren op het einde van 2016 ongeveer 2.000 percelen gratis weggegeven aan geïnteresseerden.

Vorige afleveringen: algemene ontwikkelingen, politiek en economie. Volgende aflevering: nabije buitenlandse politiek.
Bron: Nezavisimaja Gazeta, 29 december 2016