Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Rode welvaart, Sovjet Design 1950-1980

luxe radio uit 1954roly-poly poppen

De tentoonstelling ‘Rode welvaart. Sovjet Design 1950-1980' laat in een fascinerend overzicht de geschiedenis van Sovjet design zien. Tot aan de jaren vijftig is de consumptiecultuur het communisme vreemd. In 1959 komt daar verandering in als een tentoonstelling in Moskou de ‘American way of living'* presenteert. Tussen de overvloed aan goederen van de kapitalistische markt vindt het gedenkwaardige keukendebat tussen partijleider Chroetsjov en president Nixon plaats en wordt de wapenwedloop ter plekke uitgebreid met een concurrentiestrijd om welvaart. Meer dan 360 objecten laten de beste voorbeelden van Sovjet design zien, van charmante retroproducten en grafische ontwerpen tot prototypes die staan voor een systematische, functionele en sociale ontwerpbenadering.
In de begintijd wordt westers design gekopieerd zoals Franse radio's en Italiaanse scooters, maar vanaf 1964 ontstaat een onmiskenbaar Sovjet vocabulaire; robuust, duurzaam en constructivistisch geïnspireerd.

stuk uit de collectieAgnieten Festval

In december organiseert Gallery Godá weer het Agnietenfestival in de Agnietenkapel Gouda. Te zien is een selectie van hedendaagse Russische kunst uit de collectie van de galerie.

Performancekunst in Oost-Europa

Deze presentatie toont de ontwikkelingen op het gebied van performance in Oost-Europa in de periode 1965-1985. Performance is een medium dat door veel avant-gardistische kunstenaars(groepen) werd gebruikt, onder andere de Rus Andrey Monastirsky (1949 Petsjenga).

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en vele andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksndr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. Het complex zal vermoedelijk pas over een jaar gereed zijn, maar het publiek kan in de weekenden al kennismaken met de vele kunstvormen die er tentoongesteld worden.

ikoonIkonen en muurschilderingen

In de tentoonstelling Russische Ikonen presenteert het Ikonenmuseum in Kampen topstukken uit de eigen collectie van het Ikonenmuseum, waaronder enkele recente schenkingen van particuliere verzamelaars. Naast monumentale kerkikonen van ondere andere het Laatste Oordeel, de Nieuwtestamentische Triniteit en de Pokrov van de Moeder Gods zijn er bijzonder fijngeschilderde en kleurrijke ikonen uit de schildersgemeenschappen van Mstera, Palech, Neviansk en Vetka te zien.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Khachaturian ensemble

de 6 leden van het ensembleHet zeskoppige Khachaturian ensemble, opgericht in 2014 door studenten van het conservarorium Amsterdam en de Keulse Hochschule für Musik, treedt in verschillende samenstellingen op (vanaf duo's). afhankelijk van het repertoire. De studenteen van het kamermuziek ensemble bestaan uit 2 violisten, een bespeler van de altviool, een klarinettist, een cellist en een pianist. Ze voeren niet alleen bekende stukken uit, maar ook nieuw repertoire en eigen varianten.

Concerten: 4 februari in Vessem, 14 februari in Kollum, 6 maart in Haastrecht en 20 maart in Krommenie.


optreden van RusalkiMeer van Meerminnen

Het internationale wereldmuziek kwartet Rusalki (Russisch voor 'meerminnen') heeft een repertoire van meer dan 70 liederen in ruim 25 talen. Er is geen of weinig instrumentale begeleiding.
Rusalki heeft meer dan 500 concerten gegeven, onder andere bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, Sail 2000, het Oerol festival, het beroemde Slavyanski Bazar in Kiev, hoofdstedelijke optredens in Het Concertgebouw en Paradiso en in kerken, concertzalen en kastelen door het hele land.


Don KosakenChor Russland

de dirigent in actieHet Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata t/m 24 december

Ballet festval

De nationale theater-opera van Oekraïne speelt in België in november en december drie balletten: Het Zwanenmeer, De Notenkraker en De Sneeuwkoningin

Meer info en kaarten.

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Vele optredens t/m december

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 17 december in Apeldoorn, 18 december in Amerongen, 20 december in Oploo.

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Bolshoi ballet live

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het vierde openvolgende jaar vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. De ballet voorstellingen zijn ook te zien in Cinemec Ede.

Mariana Izman

foto van IzmanMariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: 17 januari 2016 in oegstgeest, 19 maart in het Baarn en in april/mei in Oegstgeest.

koor in een kerkDames Vocaal Ensemble Soedarynja

Een soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Dames Vocaal Ensemble Soedarynja,opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door onze dirigente Svetlana Tsariova.
Svetlana dirigeert ook het Slavisch Byzantijns koor te Zwolle. Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Concerten: 17 januari in Bathmen, 20 februari in Zwolle en 13 maart in Castricum.

De Notenkraker

de 2 hoofdpersonen uit 'De Notenkraker'Dit magische kerstballet voor jong en oud vertelt het avontuurlijke verhaal van Clara en de betoverende notenkraker. Gedanst door het geliefde balletgezelschap uit Tatarstan, op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski.
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse Muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.


Het Zwanenmeer

Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan, hooggewaardeerd op het gebied van de grote klassieke balletten, brengt een vernieuwde uitvoering van Het Zwanenmeer, één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en de meeste uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Petipa en Ivanov.
Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.


Neva ensemble

het Neva ensembleHet Neva ensemble is een klein koor uit St. Petersburg, dat zich gespecialiseerd heeft in het zingen van Russische kerkmuziek. Daarnaast wordt het repertoire aangevuld met een licht klassiek programma en beroemde liederen uit de folklore van het land. Alle leden van het ensemble hebben een professionele zangopleiding gevolgd aan het conservatorium. De eigen interpretatie van de Russische muziek wordt overal hogelijk gewaardeerd. Tot 29 januari 2012 geeft het koor tientallen concerten in Nederland.

Voor verdere info en de plaats en tijd van de tientallen concerten (11 december t/m 17 januari 2016): www.neva-ensemble.narod.ru


danseres uit 'Sleeping Beauty'Sleeping beauty

Het ballet Sleeping Beauty (Doornroosje) wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het klassieke ballet. Ivan Vsevolojski – de intendant van de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg – kwam met het idee het sprookje door Pjotr Tsjaikovski op muziek te laten zetten en de beroemde Petipa voor de choreografie te vragen.
De uitvoering en enscenering van het stuk doet het geroemde balletgezelschap uit Tatarstan (Rusland).


het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 28 februari 2016 in Bilthoven, 6 maart in Culemborg, 20 maart in Driebergen, 1 mei in Laren en 22 mei in Culemborg.


Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 16 april in Best, 24 april in Oost Souburg, 15 mei in Dishoek en 4 juni in Middelburg.

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in december, februari en maart.


Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Concerten:zondag 24 januari in Utrecht.

leden van SlavujSlavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 25 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.
In de eerste week van mei reisde Slavuj door Georgië, waarna het koor nieuw repertoire uit dit land aan het programma heeft toegevoegd. Maar ook zullen er liederen klinken uit Oekraïne, Turkije en Rusland. Een speciale plek is er ingeruimd voor de stemmen van Levan Samkurashvili en Keti Tsiklauri. Zij komen over uit Georgië om hun bijdrage aan het concert te leveren.

Kalinka

een deel van de groepKalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.

Optreden 20 december in Rotterdam.

Nino GvetadzeNino Gvetadze

De Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 20 december in Leiden, 29 januari in Utrecht en 31 januari in Amsterdam.


Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.

Optredens: donderdag 17 december O.L.V.G. Kapel Amsterdam: Kerstconcert; zondag 14 februari Kleine Kerk in Duivendrecht.


Richter poseert achter zijn pianoFestival van Russische kamermuziek

In 2015 zou Svjatoslav Richter, de legendarische meesterpianist, honderd jaar zijn geworden en daarom is de Winteravonden-editie 2015 aan dit jubileum gewijd. De museale kerkzaal waarin de concerten plaatsvinden biedt precies de intieme en informele sfeer die past bij dit festival van Russische makelij.
‘Winteravonden aan de Amstel’, met dit jaar als hoofdgasten Natalja Gutman, Boris Berezovski en Severin von Eckardstein, is geïnspireerd op de ‘Decemberavonden’, die jaarlijks georganiseerd worden in het Poesjkin-museum in Moskou. Richter, die in 1881 deze concertavonden initieerde, was ervan overtuigd dat een museum één van mooiste plekken is om kamermuziek te beluisteren.
Toegangskaarten voor het festival geven - zonder meerprijs - toegang tot de Hermitage en daarmee de kersverse expositie 'Spaanse Kunst'. Op concertavonden opent het museum daartoe zijn deuren al om 19.00 uur, exclusief voor Winteravonden-bezoekers.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111).
Enkele voorbeelden van optredens. Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

Op 22 december zingt het koor kerstliederen in de Hermitage Amsterdam.


Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optreden: 7 januari in Amsterdam.


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens 13 maart 2016: korenfestval Den Helder met koor Sint Petersburg en koor Amarilli; 9 april in Schagen met koor Sint Petersburg en koor Amarilli.


Mariam BatsashviliMariam Batsashvili

De Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, geeft regelmatig concerten.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concerten: 27 januari 2016 in Antwerpen, 5 februari in Rotterdam, 7 februari in Zutphen, 10 april in Geldrop, 15 april in Den Haag, 16 april in Heemstede.

Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens en komt hiervoor in februari 2016 naar Nederland, waar hij het orkest van het Koninklijk conservarorium van Den Haag leidt met werken van Mozart (Serenade for Winds E-flat Major No.11 KV 375) en Haydin (Symphony No. 104 D-Major) en het Hobo-concert van Bellini (E-flat Major) opvoert.

Il Trovatore

De vurige Verdi-opera Il Trovatore vertelt een hartverscheurend verhaal over ridderlijkheid, eer en een tragische liefde op een duizelingwekkende reeks schitterende melodieën. De Staatsopera van Tatarstan brengt dit meesterwerk uit de operageschiedenis met groot orkest, koor en de beste solisten van Rusland.


Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Maria Prokofieva

Maria Prokofieva poseert met haar pianoDe Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 31 maart 2016 in Den Bosch en 1 april 2016 in Santpoort-Noord.

Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

THEATER

Muziektheatervoorstelling Oorlog en Vrede

beeld uit de vootstellingMet live pianomuziek, songs in het Russisch, vertellingen, voordrachten en geprojecteerde beelden brengen Marie-Thérèse ter Haar, Roy ter Haar en Hajo Sanders een van de klassiekers uit de wereldliteratuur, Tolstoi's Oorlog en Vrede, op het podium tot leven.

De acteursOom Wanja

De Spelerij brengt grote stukken uit de literatuurgeschiedenis en maakt er verfrissend en kwalitatief hoogwaardig theater van voor een breed publiek.
Zoals Oom Wanja van Anton Tsjechov. Wanja en zijn nichtje Sonja werken al jarenlang hard om het hoofd boven water te houden. Alles gaat zijn gewone gang. Tot er twee nieuwe bewoners arriveren: Sonja's vader en zijn veel jongere vrouw Jelena.

Tournee door België t/m 6 februari 2016: data en locaties

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Voorstellingent/m 21 februari 2016

beeld uit de vootstelling van actrice Anna KeuningDe Meester en Margarita

Michail Boelgakov (1891-1940) schreef zijn roman De Meester en Margarita als een satire tegen Stalins onderdrukkende regime, met drie verhaallijnen: het optreden van de duivel in Moskou rond 1930, een parafrase op de geschiedenis van Pontius Pilatus en een variatie op het Faustthema. De jonge Margarita verkoopt haar hart en ziel aan de duivel. Is dat per definitie slecht? En waar staan de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ vandaag de dag nog voor?

De Amsterdamde theatergroep Stormvogels kenmerkt zich door een sterke beeldtaal, afwisselende speelstijlen, performance-elementen, groteske uitspattingen en muzikaliteit. Met De Meester en Margarita dompelt Stormvogels het publiek onder in een surrealistische wereld die troost, vermaakt, bevraagt en confronteert.

Voorstellingent/m 25 februari 2016.

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen op 21 en 22 april 2016 in Gent.


affiche van de voorstellingDe Kersentuin

Weduwe Ljubov Ranjevskaja keert terug uit Parijs naar haar ouderlijk huis in Rusland: een landgoed dat in de wijde omtrek bekendheid geniet door zijn oude kersentuin. Haar terugkeer is beladen. Enkele jaren eerder vertrok ze naar het buitenland, nadat haar man zich had dood gedronken en haar zoontje was gestorven.

Haar vroegrijpe dochter Anja heeft Ljubov overgehaald om terug te keren en de confrontatie met de herinneringen aan haar overleden kind aan te gaan. Deze emotionele geschiedenis wordt doorkruist door een ander, heel wat prozaïscher verhaal. Ljubov heeft schulden. Daardoor dreigt de kersentuin enkele dagen na haar terugkeer openbaar te worden verkocht, het huis te worden afgebroken en het landgoed verkaveld voor de bouw van buitenverblijven.

Voor de tweede keer regisseert Johan Simons een stuk van Tsjechov. Volgens Simons portretteert Tsjechov met Ljubov de moderne mens als nomade die vervreemd raakt van zijn wortels. Uiteindelijk lijdt het tot de ultieme vraag: waar willen we, als het zover is, sterven?

Voorstellingen in België en Nederland t/m 8 juni 2016.


FILM

The postman's white nights

Verafgelegen, in de Russische wildernis vaart postbode Ljocha rond en bezorgt met zijn kleine motorboot de post. De inwoners van meer Kenozero wonen op een eiland gescheiden van de buitenwereld. Ljocha is het enige contact tussen het eiland en het vaste land en met zijn boot is hij de brug tussen de twee werelden. Maar wanneer de motor van zijn boot wordt gestolen en de vrouw van wie hij houdt voornemens is samen met haar zoontje Timur het eiland te verlaten, begint een heel ander leven voor de postbode. Wat volgt is een reis over zelfontdekking, liefde en demonen uit het verleden.

Rusland 2014, Andrei Konchalovsky, Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld, 101 minuten.
meer info; trailer

Vanaf 5 november 2015 in verschillende bioscopen in Nederland.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Russische Salon

Muziekcafé De Koning in Hilversum start met een reeks bijeenkomsten onder de noemer Russische Salon. De bedoeling is om op één vrijdagavond per maand een culturele activiteit te organiseren rond dit immense land met zijn bewogen geschiedenis en grootse cultuur. Veel aspecten zullen aan de orde komen in lezingen, muzikale optredens, films en beeldende kunst, waarbij suggesties van bezoekers ter harte worden genomen.
De initiatiefnemer is Hilversummer Wim Bosch die door zijn werk als boekverkoper bij boekhandel Pegasus, onder meer gespecialiseerd in Russische taal en cultuur, veel kennis over Rusland heeft opgedaan en al jaren evenementen op dit vlak organiseert. De eerste drie avonden verzorgen Nederlandse film- en documentairemaaksters die zich lieten inspireren door Rusland.
Op vrijdag 18 december (20.00 uur) is het de beurt aan Karina Meeuwse, die De ruslui & Joseph Brodsky centraal stelt. De entree bedraagt € 5,-. Reserveringen: russischesalon@hotmail.com. Kaartverkoop op de dag van de vertoning vanaf 18.00 uur.
De Ruslui is een gedramatiseerde documentaire over de opkomst en ondergang van de Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg (1720-1920) (60 min. Scenario: Karina Meeuwse. Regie: Leo de Boer en Karina Meeuwse).
Van Karina Meeuwse verscheen bij uitgeverij Pegasus: De Ruslui, Nederlanders in Sint-Petersburg 1720-1920, Pegasus 2007, 198 blz., paperback, met dvd (ISBN 9789061433125) € 23,50.
De documentaire Death of a Poet 'give me another life' gaat over het leven en werk van de Russische existentialistische dichter en Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky (1940-1996), die in 1972 naar de Verenigde Staten emigreerde.
Volgende data:
- Vrijdag 22 januari: Jessica Gorter: 900 dagen - Mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad.
- Vrijdag 19 februari: Aliona van der Horst - Na de lente & Boris Ryzji.

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.