Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

werk van KarasikColor is Optics

Het specialisme van de Russische kunstenaar Michail Karasik (1953) is grafiek en met name het gelithografeerde kunstenaarsboek. Als uitgangspunt voor deze bibliotheektentoonstelling is een grafiekserie genomen die hij maakte naar aanleiding van een handboek over kleurtheorie van Michail Matjoesjin, Spravotsjnik po tsvetoe (Handboek over kleur), dat in 1932 verscheen. Deze litho’s worden aangevuld met andere handboeken over kleur van onder meer Josef Albers, Paul Schuitema en Jasper Johns. Zo geeft deze tentoonstelling een overzicht over het thema kleur in de twintigste-eeuwse kunstgeschiedenis.
Bij de tentoonstelling verschijnt een Engelstalige catalogus met tekstbijdragen van Irina Karasik (Russisch Museum), Jared Ash (Metropolitan Museum Library), Margareta Tilberg (Matjoesjin specialist) en Albert Lemmens en Serge Stommels (curatoren van de LS collectie).

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en vele andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksndr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. Het complex zal vermoedelijk pas over een jaar gereed zijn, maar het publiek kan in de weekenden al kennismaken met de vele kunstvormen die er tentoongesteld worden.

schilderij waarop afgebeeld wordt dat Aleksandr op een bootje afscheid neemt van NapoleonAlexander, Napoleon & Joséphine

In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.
Aan de hand van ruim tweehonderd schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en indrukwekkende wapens wordt het verhaal verteld van twee grote heersers en van female power. Vriendschap, oorlog, liefde en politiek staan centraal, maar ook Joséphines grootse kunstcollectie, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Luini en Canova.

schilderij van MalevitsjIn de tentoonstelling herleeft de strijd tussen twee keizers op het onstuimige Europese toneel. Van hun aanvankelijke vriendschap, de ontmoeting op een vlot in Tilsit, de broze vrede, tot aan de grote veldslagen en het brandende Moskou. Op de achtergrond speelt één vrouw een grote rol in beider levens: Joséphine de Beauharnais. Uiteindelijk belandt haar collectie uit haar paleis Malmaison in het Winterpaleis in St.-Petersburg.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Peter de Grote Festival

Het Peter de Grote Festival is een groots kamermuziekfestival, waar in de tien dagen circa 50 concerten plaatsvinden met(inter)nationaal gerenommeerde musici. Aan deze concertserie is een Summer Academy gekoppeld. Zestig jonge, getalenteerde musici van over de hele wereld komen naar Groningen voor masterclasses, kamermuzieklessen, optredens op lunchconcerten en dergelijke.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens 30 augustus: opening cultureel seizoen Schagen, 19 september: korenfestival Schagen, 28 november: operagala met koor Sint Petersburg en koor Amarilli.

Nino GvetadzeNino Gvetadze

De Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten in juli en augustus.


Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in Nederland en daarbuiten in augustus en september.


Mariam BatsashviliMariam Batsashvili

De Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, geeft regelmatig concerten.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concerten: 18 juli in Groningen (Peter de Grote Festival), 5 augustus in Delft, 15 augustus in Amsterdam (Grachtenfestival), 2 oktober in Terneuzen, 4 oktober in Helmond, 22 oktober in Utrecht, 31 oktober in Apeldoorn, 1 november in Heerlen, 15 november in Tilburg, 27 januari 2016 in Antwerpen, 7 februari 2016 in Zutphen, 15 april 2016 in Den Haag, 16 april 2016 in Heemstede.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 15 augustus in Amsterdam, 13 september in Vreeswijk, 27 september in Wijchen, 10 oktober in Epe, 11 oktober in Doorn, 25 oktober in Laren , 31 oktober in Rijssen.

een deel van de groepKalinka

Kalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.

Optredens 19 september en 20 december in Rotterdam.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concerten: zaterdag 3 oktober 2015 in de St. Lambertuskerk, Nederweert en zondag 8 november 2015 Slavisch-Byzantijnse Liturgie in de Kerk van St. Pieter Beneden, Maastricht

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 12 december in Vlissingen.

Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Vadim Tsibulevksy & Sergey Edelman

Vadim Tsibulevksy & Sergey Edelman spelen werken van Beethoven en Debussy.

Ballet festval

De nationale theater-opera van Oekraïne speelt in België in september, november en december drie balletten: Het Zwanenmeer, De Notenkraker en De Sneeuwkoningin

Meer info en kaarten.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Concerten: zondag 15 november in Wassenaar, zaterdag 12 december in Tull en 't Waal.

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 15 november in Culenborg, 12 december in Hilversum en 13 december in Bilthoven.


Mariana Izman

foto van IzmanMariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: november in Amsterdam, december in Heemstede, januari 2016 in Oegstgeest, maart 2016 in Baarn.

de dirigent in actieDon KosakenChor Russland

Het Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata van 29 november t/m 24 december

Maria Prokofieva

Maria Prokofieva poseert met haar pianoDe Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 31 maart 2016 in Den Bosch en 1 april 2016 in Santpoort-Noord.

Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.

THEATER

De Lady Macbeth uit het district Mtsensk

Vijf jonge spelers uit Brussel, Antwerpen en Utrecht brengen in samenwerking met De Warme Winkel een make-over van een Russisch moordsprookje: Nikolaj Leskovs De Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865).
De onstuimige Katarina Ljwowna stortte zich uit liefde voor haar Sergej in het verderf en ontsnapte zo aan haar verveling.

Tientallen voorstellingen in Nederland en België b/m 9 september.

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Voorstellingen van 16 oktober 2015 t/m 21 februari 2016

beeld uit de vootstelling vaan actrice Anna KeuningDe Meester en Margarita

Michail Boelgakov (1891-1940) schreef zijn roman De Meester en Margarita als een satire tegen Stalins onderdrukkende regime, met drie verhaallijnen: het optreden van de duivel in Moskou rond 1930, een parafrase op de geschiedenis van Pontius Pilatus en een variatie op het Faustthema. De jonge Margarita verkoopt haar hart en ziel aan de duivel. Is dat per definitie slecht? En waar staan de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ vandaag de dag nog voor?

De Amsterdamde theatergroep Stormvogels kenmerkt zich door een sterke beeldtaal, afwisselende speelstijlen, performance-elementen, groteske uitspattingen en muzikaliteit. Met De Meester en Margarita dompelt Stormvogels het publiek onder in een surrealistische wereld die troost, vermaakt, bevraagt en confronteert.

Voorstellingen van 14 november t/m 25 februari 2016.

De Kersentuin

affiche van de voorstelling Weduwe Ljubov Ranjevskaja keert terug uit Parijs naar haar ouderlijk huis in Rusland: een landgoed dat in de wijde omtrek bekendheid geniet door zijn oude kersentuin. Haar terugkeer is beladen. Enkele jaren eerder vertrok ze naar het buitenland, nadat haar man zich had dood gedronken en haar zoontje was gestorven.

Haar vroegrijpe dochter Anja heeft Ljubov overgehaald om terug te keren en de confrontatie met de herinneringen aan haar overleden kind aan te gaan. Deze emotionele geschiedenis wordt doorkruist door een ander, heel wat prozaïscher verhaal. Ljubov heeft schulden. Daardoor dreigt de kersentuin enkele dagen na haar terugkeer openbaar te worden verkocht, het huis te worden afgebroken en het landgoed verkaveld voor de bouw van buitenverblijven.

Voor de tweede keer regisseert Johan Simons een stuk van Tsjechov. Volgens Simons portretteert Tsjechov met Ljubov de moderne mens als nomade die vervreemd raakt van zijn wortels. Uiteindelijk lijdt het tot de ultieme vraag: waar willen we, als het zover is, sterven?

Voorstellingen in België en Nederland van 1 december t/m 8 juni 2016.


affiche van Russisch RouletteRussisch roulette

De Russen komen! Het Rode gevaar is dichterbij dan je denkt!
Ze zijn er al: knappe Russinnen geïnfiltreerd op de Hollandse bodem. Gewapend met de Russische ziel zijn ze in staat mannen te overmeesteren en vrouwen in verwarring te brengen. Onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Voor je het weet zit je midden in hun spel. Een intrigerend spel! Wees op je hoede! Of ben je juist wel in voor een spelletje?

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen op 21 en 22 april 2016 in Gent.


FILM

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Vertaalwedstrijd Mandelstam

Op 25 september zal in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuid-Oost een beeld worden onthuld van Osip en Nadezjda Mandelstam: Monument voor de Liefde. Het beeld is gemaakt door de kunstenaars Hanneke de Munck en Chatsjatur Bely.

In het kader van de plaatsing en onthulling van het beeld wordt door de afdeling Slavistiek van de Universiteit van Amsterdam een vertaalwedstrijd georganiseerd. De opdracht is om van twee gedichten van Osip Mandelstam een zo goed mogelijke Nederlandse versie te maken.

De vertalingen kunnen, tot uiterlijk 1 september, worden gestuurd naar:
Willem G. Weststeijn
Slavistiek Universiteit van Amsterdam
Spuistraat 210
1012 VT Amsterdam

Een deskundige jury zal zich buigen over de vertalingen en aan de vooravond van de onthulling van het beeld, tijdens een openbare bijeenkomst in Perdu, Kloveniersbugwal 86 te Amsterdam, verslag doen en de winnaar(s) bekend maken.

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique.

Studiedag Russische literatuur en cultuur

De jaarlijkse studiedag Russisch van Levende Talen, die in Amsterdam plaatsvindt (Museum Geelvinck Hinlopen Huis, ingang Herengracht 518), is verplaatst van 13 juni naar 26 september. Het programma is bijna ongewijzigd gebleven en is te lezen op de website. Hier kunt u zich ook aanmelden. Alleen Petra Couvée (schrijfster van De zaak Zjivago) is op de nieuwe datum verhinderd. In haar plaats spreekt nu Duke Meijman.

Lezing: Vrouwen in en om de Russische literatuur

Wat is de bijdrage van vrouwen aan de Russische literatuur? Rusland-kenner Henk van Lubeck, geeft een lezing waar naast de vrouwelijke auteurs ook de vrouwen van Tolstoj en Dostojevski, en de Anna's en Olga's in de romans aan bod komen.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.