Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Peredvizhniki

''Wolgaslepers' van RepinDe Peredvizjniki zijn een groep kunstschilders die zich verenigden in 1870 als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Deze kunstenaars streefden naar onafhankelijkheid van de staat. De schilders wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilja Repin (zie foto), dat samen met 72 andere schilderijen in een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien zal zijn.

filmaffiche met het kleiner wordende cyrillische woord 'Enthousiasme'Constructie van de nieuwe mens

Honderd jaar geleden brak de Russische revolutie uit. Het Stedelijk kijkt daar op terug met affiches, drukwerk, films en beeldende kunst uit de collectie.

Ter ondersteuning van economische veranderingen in de jaren twintig en dertig gebruikte het regime onder meer het politieke affiche en de film als propagandamiddel. De filmkunst was na de revolutie in een stroomversnelling geraakt. Per jaar werden meer dan honderd films uit de gehele wereld uitgebracht, samen met werk van Russische regisseurs als Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.

1917. Romanovs & Revolutie

portret van tsaar Nicolaas II en de Britse koning George V, gearmd poserendHonderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. De eerste monarchie die verdween als gevolg van de Eerste Wereldoorlog (van vier in totaal). Er zijn meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.
Elke laatste zaterdag van de maand wordt een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT), voor dove en slechthorende bezoekers.
Elke dag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur wordt de film Oktjabr van Sergej Eisenstein vertoond.

foto van een met een zeis maaiende tsarjevitsjDe laatste dagen van de Romanovs

Honderd jaar na de Russische Revolutie toont het Fotomuseum een unieke serie persoonlijke foto’s van de Romanovs, gemaakt door de Zwitserse schrijver en academicus Pierre Gilliard (1879-1962). Als privéleraar van de keizerlijke kinderen bouwde hij in dertien jaar een bijzondere band met hen op. Zijn intieme, ontwapenende en soms bevreemdende beelden van boottochtjes en speelpartijen tonen de nog schijnbaar onbezorgde jaren voor het noodlottige einde van de laatste tsaar van Rusland.

Lissitzky en Oud in dialoog

foto van de voorkant en de tekst op de achterkant van een kaartIn mei 1923 hebben de Russische kunstenaar El Lissitzky en de Nederlandse architect J.J. Oud elkaar voor het eerst ontmoet. Lissitzky bezocht Nederland in verband met de Eerste Russische Kunsttentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1923. Hij hield voordrachten over de nieuwe kunst in Rusland. De architect Oud was lid van het Algemeen Comité voor Economische Opbouw van Rusland, de vereniging die mede verantwoordelijk was voor de organisatie van de Nederlandse tentoonstelling. Tussen de beide heren ontstond een interessante briefwisseling die duurde tot 1928. Deze correspondentie is bewaard gebleven in het archief van het Van Abbemuseum en wordt nu in de bibliotheek van het museum tentoongesteld.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in alle maanden vanaf maart.

Kopelman Kwartet

De heren van het Kopelman Kwartet kennen elkaar van het Moskouse conservatorium in de jaren zeventig en richtten in 2002 het ensemble op. In Het Concertgebouw spelen ze Sjostakovitsj en Tsjaikovski.

Vladimir Jurovski en Lisa Batiashvili

De Russische dirigent Vladimir Jurovski voert samen met Het Concertgebouworkest en de Georgische violiste Lisa Batiashvili werken uit van Sjostakovitsj en Bruckner.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concerten: 18 maart in Sint Laurens, 9 april in Middelburg.

Khatia BuniatishviliKhatia Buniatishvili

Khatia Buniatishvili speelt briljant piano. Het bracht de jonge Georgische (1987) razendsnel naar de top. Al op zesjarige leeftijd gaf ze haar eerste concert. Vanaf haar tiende reisde zij de gehele wereld over voor gastoptredens. Khatia won prijzen op alle grote pianowedstrijden en in 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Awards.

Bekijk een fragment van een optreden van Khatia op YouTube


Olga Pashchenko

De jonge Olga Pashchenko is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Zij trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en heeft al een behoorlijke prijzenkast.

Optredens: 17 t/m 19 maart in Zaandijk (Fortepianofestival), 9 april (met Anna Azernikova) in Amsterdam, 6 mei in Edam, 2 juli in Brussel.

Elisabeth Leonskaja

De Russische pianiste Elisabeth Leonskaja speelt Tsjaikovski en Beethoven.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optreden: 19 maart in Vianen en 7 mei in Vleuten/De Meern.

Bolshoi ballet in bioscopen

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het zevende opeenvolgende jaar vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle.

Slavuj

leden van SlavujHet koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optredens: 21 maart in Amsterdam, 8 april in Amsterdam, 1, 13 en 14 mei in Amsterdam.


Utrechts Byzantijns KoorUtrechts Byzantijns Koor

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 25 maart in Berkel en Rodenrijs en 26 maart in Hoeven.


Lubimov speelt Beethoven & Dussek

De fameuze (forte)pianist Alexei Lubimov is verbonden aan de Gnessin School of Music, het Conservatorium in Moskou en het Mozarteum in Salzburg. Zijn repertoire beweegt zich tussen Barok en 20ste eeuw, maar voor de 26ste heeft hij gekozen voor de periode tussen Klassiek en Romantiek, met Ludwig van Beethoven en tijdgenoot Jan Ladislav Dussek. Speciaal voor dit recital staat er een Böhm fortepiano vleugel uit 1820 in de Grote Salon van het Cromhouthuis.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens: 26 maart in Wieringerwerf, 23 april in Schagen, 20 mei in Den Helder en 24 mei in Valkkoog (open repetitie).


de 6 leden van het ensembleKhachaturian ensemble

Het zeskoppige Khachaturian ensemble, opgericht in 2014 door studenten van het conservarorium Amsterdam en de Keulse Hochschule für Musik, treedt in verschillende samenstellingen op (vanaf duo's). afhankelijk van het repertoire. De studenteen van het kamermuziek ensemble bestaan uit 2 violisten, een bespeler van de altviool, een klarinettist, een cellist en een pianist. Ze voeren niet alleen bekende stukken uit, maar ook nieuw repertoire en eigen varianten.

Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optreden: 26 maart in Zoeterwoude.


overzichtsfoto van het blaasorkestEfimov Jeugd Blaasorkest

Van maandag 27 maart tot vrijdag 31 maart 2017, verblijft het Efimov Jeugd Blaasorkest uit St.Petersburg bij Akoesticum voor een Rehearsal Camp & Concert Tour, een reisprogramma dat talentvolle orkesten, ensembles of koren de mogelijkheid biedt om een meerdaagse muzikale training te combineren met concerten en culturele groepsactiviteiten.
Het orkest reist regelmatig naar landen binnen en buiten Europa en heeft inmiddels vele prijzen in de wacht gesleept bij festivals en concoursen. Op het repertoire van de 45 jonge en ambitieuze musici tussen de 12 en 17 jaar staan werken van klassieke en moderne componisten, waaronder Verdi, Bizet, Glinka, Tsjaikovski en Gersjwin. De muzikale en artistieke leiding is in handen van dirigent Valentin Efimov.

Andris Nelsons en Yefim Bronfman

De Letse dirigent Andris Nelsons speelt samen met Het Concertgebouworkest en de Amerikaanse pianist Yefim Bronfman (Oezbekistan 1958) het Tweede pianoconcert van Prokofjev en de Elfde symfonie van Sjostakovitsj.

Onegin

Het Nationale Ballet danst Onegin. Het ballet, naar de gelijknamige roman in verzen van Aleksandr Poesjkin uit 1833, speelt zich af in Rusland anno 1820. De aristocraat Onegin wijst de jonge, smoorverliefde Tatjana af en versiert haar zuster Olga, hoewel die al met zijn vriend Lenski is verloofd. Het leidt tot een duel tussen Onegin en Lenski dat de laatste met de dood moet bekopen. Wanneer Onegin jaren later de inmiddels getrouwde Tatjana onverwacht op een bal ontmoet, ontbrandt zijn liefde alsnog. Hij smeekt haar om vergeving, maar Tatjana wijst hem af. Hun beider levens zijn gedoemd ongelukkig te blijven.


Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.

Optreden: 2 april in Amsterdam.


buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concert op 2 april om 10.00 uur in Noord-Scharwoude.


Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens en komt hiervoor in februari 2016 naar Nederland, waar hij het orkest van het Koninklijk conservarorium van Den Haag leidt met werken van Mozart (Serenade for Winds E-flat Major No.11 KV 375) en Haydin (Symphony No. 104 D-Major) en het Hobo-concert van Bellini (E-flat Major) opvoert.

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 2 april in Venray, 23 april in Delft en 5 juni in Rheden (Kamermuziekfestival).


Olga Pashchenko

De jonge Olga Pashchenko is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Zij trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en heeft al een behoorlijke prijzenkast.

Optredens: 17 t/m 19 maart in Zaandijk (Fortepianofestival), 9 april (met Anna Azernikova) in Amsterdam, 6 mei in Edam, 2 juli in Brussel.

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Optredens: zondag 9 april om 15.00 uur, middagconcert met kamerkoor Moderato Cantabile in 'Op de Helte' te Roden; zaterdag 22 april om 20.00 uur, concert met Byzantijns Mannenkoor Friesland in de Geref. Kerk te Leek; zondag 14 mei om 15.00 uur, concert met Byzantijns Mannenkoor Friesland in de Zuiderkerk te Drachten; zaterdag 20 mei om 20.00 uur, concert met kamerkoor Moderato Cantabile in de Doopsgezinde kerk te Groningen; zondag 21 mei om 14.00 uur, middagconcert met kamerkoor Moderato Cantabile in de kerkzaal van de Hermitage te Amsterdam.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt 30 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig a capella ten gehore gebracht.

Concerten op 15 april in Maastricht, 14 mei in Wittem en 11 juni in Maastricht.

het koor in actie bij 'De Nachtwacht'Oeral Kozakkenkoor

Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag onder leiding van Gregor Bak (Nederlandse televisiepresentator, musicoloog en pianist) religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.

Optredens: 17 april in Amsterdam (Hermitage), 21 april in Zwijndrecht, 22 april in Barendrecht, 29 april in Beek, 12 mei in Schiedam en 7 oktober in Zeist.

Klein Byzantijns Koor Utrecht

het koorHet Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 22 april in Maarn, 7 mei in Laren en 11 juni in Culemborg.


A dog's heart

De Nationale Opera presenteert A Dog’s Heart, een bewerking van Aleksander Raskatov. Dit was een van de spraakmakendste producties in het Holland Festival 2010. Boelgakov schreef zijn verhaal als satirische kritiek op het Sovjetsysteem. Nadat de hond Sjarik de hypofyse en testikels van een mens ingeplant heeft gekregen, ontwikkelt het gemuteerde dier zich tot een gewetenloze misdadiger Sjarikov. Alleen een tweede operatie kan uitkomst biedenOnegin. Het ballet, naar de gelijknamige roman in verzen van Aleksandr Poesjkin uit 1833, speelt zich af in Rusland anno 1820. De aristocraat Onegin wijst de jonge, smoorverliefde Tatjana af en versiert haar zuster Olga, hoewel die al met zijn vriend Lenski is verloofd. Het leidt tot een duel tussen Onegin en Lenski dat de laatste met de dood moet bekopen. Wanneer Onegin jaren later de inmiddels getrouwde Tatjana onverwacht op een bal ontmoet, ontbrandt zijn liefde alsnog. Hij smeekt haar om vergeving, maar Tatjana wijst hem af. Hun beider levens zijn gedoemd ongelukkig te blijven.


een deel van de groepKalinka

Kalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.


Sergei Khachatryan

De Armeense violist Sergei Khachatryan speelt Dvorák en Bruch.

Volodymyr Kurylenko

Volodymyr KurylenkoBajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

10 zangeressen van het koorBalkan Vrouwenkoor

In september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. (Enkele voorbeelden van optredens.) Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.
Eind juni worden de vespers van Rachmaninov uitgevoerd.


Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Regelmatig houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Caucasica

het koor in een kerkCaucasica.nl is een gemengd a-capellakoor in Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov. Als enig koor in Nederland zingt Caucasica een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen.

koor in een kerkDames Vocaal Ensemble Soedarynja

Een soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Dames Vocaal Ensemble Soedarynja,opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door onze dirigente Svetlana Tsariova.
Svetlana dirigeert ook het Slavisch Byzantijns koor te Zwolle. Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Soedarynja geeft jaarlijks enkele concerten.

THEATER

Ivanov

fragment uit de voorstellingEen humoristische bewerking van een klassieker van Anton Tsjechov door Nina Spijkers, één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties.
Ivanov is een Russische landeigenaar, die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Hij heeft geen doel in het leven en heeft schulden gemaakt. Hij is ongelukkig en zijn vrouw is stervende. Hij zoekt afleiding en reuring bij de buren en hun prachtige dochter, Sasja, die totaal voor hem valt. Zijn omgeving probeert hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden richting zijn vrouw en landgoed. Maar Ivanov voert een groter gevecht; namelijk een gevecht tegen de zwaarmoedigheid.

scene uit de voorstelling: rennende hoofdrolspeelsterEen meeuw

Een Meeuw of De Meeuw (Tsjajka) is een beroemd treurspel over verlies en verval van Anton Tsjechov, waarvan zo ongeveer ieder Nederlands toneelgezelschap een versie heeft gemaakt. De uitvoering van toneelgroep Oostpool is een tragische komedie over ontluikende liefdes, de wederzijdse zoektocht naar erkenning tussen ouders en kinderen en de delicate concurrentie tussen generaties. Mensen zijn als een spiegel voor elkaar, maar het vraagt moed om in die spiegel te kijken.
Konstantin en Nina begeven zich aan het prille begin van een kunstenaarsleven. Arkadina – moeder van Konstantin – en haar goede vriend Trigorin kunnen juist terugblikken op een succesvolle carrière als actrice en schrijver. In Een Meeuw staan twee levensbepalende momenten tegenover elkaar. Enerzijds schetst het stuk jonge mensen die op het punt staan hun dromen op de werkelijkheid los te laten. Anderzijds toont het ervaren mensen die de stand opmaken: waar heeft het leven me gebracht.

De Russen komen!

fragment met 4 jolige spelers uit 'De Idioot'In 2017 viert de Vlaamse theatergroep Lazarus, die zes leden telt, het elf jarig bestaan met het programma De Russen komen. De zelfgeschreven teksten van Lazarus worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost-Europese) romans. Er worden drie verschillende voorstellingen opgevoerd: Oblomow (22 maart t/m 17 mei), Idioot (18 april t/m 19 mei) en Karamazow (2 mei t/m 18 mei). De drie dikke Russische romans van Gontsjarov en Dostojevski worden samengevat in toneelstukken die de Russische ziel blootleggen.

www.lazarusvzw.be

affiche van 'Pinokkio'De Russische Pinokkio

School4Stars komt weer terug naar De Doelen met de voorstelling Pinokkio. Ontmoet Pinokkio en zijn vrienden en ga mee op een nieuw avontuur!
Deze première is gebaseerd op het bekende boek van Aleksej Nikolajevitsj Tolstoj (1883-1945), niet te verwarren met Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj of Lev (Leo) Tolstoj. Tolstoj heeft Pinokkio herverteld. De Westerse Pinokkio wil een mens van vlees en bloed worden. De Russische Pinokkio, in Rusland Boeratino geheten, blijft een houten pop en voert zijn poppenvolk naar een lichtende toekomst met een gouden sleuteltje.
Boeratino was en is popullair bij de Russische jeugd. Zijn deugden worden nog steeds gebruikt in de opvoeding van kinderen.

FILM

Sovjet-cinema: Arsenal

contour van een soldaat met geweer op een affiche van de filmIn de reeks 'Film en Livemuziek in het Muziekgebouw' wordt op 7 mei de zwijgende film Arsenal utgezonden. Deze (en andere) stille filmklassiekers krijgen een extra dimensie dankzij nieuwe muziekscores, live uitgevoerd door topmusici.
Met Arsenal (1929), onderdeel van zijn 'Oekraïense trilogie', gaf Aleksandr Dovzjenko een radicale invulling aan de montagetheorie. Nieuwe betekenis ontstaat in de opeenvolging van sterk contrasterende beelden. De film mondt uit in een lofzang op de bolsjewistische revolutie, maar hekelt ook de waanzin van de oorlog.
Strijkers en elektronica begeleiden dit poëtische hoogtepunt van de sovjetfilm. De Belgische componist/saxofonist Eric Sleichim en ensemble BL!NDMAN [strings] stelden bij deze film een nieuwe score samen van 20e- en 21e-eeuwse muziek met fragmenten en citaten van onder meer Stravinsky, Sjostakovitsj, Schnittke, Andriessen, Pärt en Cage.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Op 18 december vertoont de Blinibiscoop Hondenhart van Vladimir Bortko.


DIVERSEN

hoofd van Sjeng ScheijenVier Ruslandgasten

Tot en met mei presenteren elke laatste zondag van de maand om 14.00 uur de programmamakers Bahram Sadeghi en Dasha van Amsterdam een nieuwe talkshow in de Hermitage Amsterdam waarin u kennismaakt met het persoonlijke Rusland van een aantal gasten dat hun hart aan het land heeft verpand.

Reizen met Onwijn

hoofd van OnwijnIn mei organiseert drs. Karel Onwijn een 12-daagse rondreis door Georgië en Armenië en in september een cruise Moskou-Ladogameer-Sint Petersburg.

cover boekBoekpresentatie: Andrej Prezjbjano

Op 30 maart wordt het boek Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht. Kolonel Andrej Prezjbjano, een Rus aan het IJzerfront van Wim Coudenys gepresenteerd.
Toen de Grote Oorlog op 4 augustus 1914 losbarstte, werden Rusland en België feitelijk bondgenoten. België was alomtegenwoordig in de Russische oorlogspropaganda, en Rusland stuurde een militaire attaché naar het Belgische hoofdkwartier. Vier jaar lang was kapitein Prezjbjano getuige van het wel en wee van het Belgische leger aan de IJzer en nam nu en dan ‘initiatief’: hij stelde voor om Belgische pantserwagens en arbeiders naar Rusland te sturen, en probeerde het Russische expeditiekorps in Frankrijk onder Belgisch gezag te krijgen. Na de Russische revolutie smeedde hij samen met de Belgische legerleiding plannen voor een antibolsjewistisch legertje, maar toen de pers er lucht van kreeg, was zijn carrière definitief voorbij. De rest van zijn leven wijdde hij aan de mythe van de Belgisch-Russische vriendschap tijdens de oorlog, en hoe de bolsjewieken die kapot hadden gemaakt.

Nederlands Instituut in St. Petersburg

Het NIP biedt mogelijkheden voor studenten, onderzoekers en docenten van de participerende universiteiten. Het aanbod bestaat uit onderwijs, stages, onderzoeksmogelijkheden en studiereizen. Ook bieden het NIP beurzen en begeleiding bij scripties of andere individuele onderzoeksprojecten van studenten in Rusland. Studenten komen zelf met een onderzoeksplan.
Website NIP

Lezing: Russische Revolutie in de polder: 'Bolschewikkies’ in de Kipstraat'

Begin 1918 sloeg een man in de Rotterdamse Kipstraat de ruiten in bij de lokale middenstand, onder de uitroep: 'Nou kè je zien, hoe in Rusland de Bolschewikkies doene!' In de roerige laatste twee jaar van de Eerste Wereldoorlog werd de Russische Revolutie ook in Nederland hét referentiepunt voor protest tegen de gevestigde orde. Pepijn Brandon vertelt in deze lezing over deze periode, toen de 'boze witte man' rood was.
Historicus Pepijn Brandon is senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en universitair docent op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam en Schiedam.