Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Agnieten Festval

stukken uit de collectieIn december organiseert Gallery Godá weer het Agnietenfestival in de Agnietenkapel Gouda. Te zien is een selectie van hedendaagse Russische kunst uit de collectie van de galerie en een solo-expositie met werk van Frits Gimpel.
Op 3 december treedt het duo Passionate op en op Kaarsjesavond (16 december) de Russisch/Oekraïense groep Otrada.

2 portrettenNadjeschda

De fototentoonstelling Nadjeschda van Nadja Willems toont Russische vrouwelijke portretten uit de negentiende eeuw die door bekende Russische schilders zijn geschilderd. Nadja Willems heeft deze portretten met de Nederlandse fotomodellen in fotografie gereconstrueerd.
Nadja Willems is een nakomeling van Lidia von Meck, het vijfde kind van Nadjeschda von Meck. De naam Nadja is een afkorting van de Russische naam Nadjeschda (de Duitse transciptie van Nadezjda of Nadjezjda).
Opening op zondag 11 december vanaf 15.00 met muziek van Tsjaikovski. De romances van Tsjaikovski worden door Viktoria Pankratova gezongen. Muzikale begeleiding: Irina Parfenova (piano) en Harry-Imre Dijkstra (klarinet en verhaal).

Anna Paulowna

Koningin Maxima bewondert een schilderijTweehonderd jaar geleden kwam Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar, naar Nederland. (Anna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde en ze is een kleindochter van Catharina de Grote.) Ze trouwde op 21-jarige leeftijd met Willem, Prins van Oranje, die koning Willem II zal worden.
Anna was een chique dame, hield van keizerlijke glitter en glans en ze kleurde het wat saaie Nederlandse hof. Kisten vol met kostbaarheden nam ze mee: stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting! Ook liet ze koks, zangers en priesters uit Rusland overkomen.
Anna Paulowna was niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakte zij een belangrijke verandering mee: de Koning veranderde van een echte tot een voornamelijk symbolische machthebber. Zo kreeg zij aan het einde van haar leven te maken met nieuwigheden als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als tsarendochter maar moeilijk aan kan wennen.
Vanaf 15 oktober worden er gratis rondleidingen aangeboden.

geschilderd portret van Catharina de GroteCatharina de Grote

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam het levensverhaal van Catharina de Grote. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. De tentoonstelling, met ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg, ontrafelt haar leven en schetst haar karakter.
Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Catharina had een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.
Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Op 14 januari geeft Karin Braamhorst een inleidende lezing over Europa’s langst regerende keizerin. Meer info over de lezing en aanmelden.

Peredvizhniki

''Wolgaslepers' van RepinDe Peredvizjniki zijn een groep kunstschilders die zich verenigden in 1870 als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Deze kunstenaars streefden naar onafhankelijkheid van de staat. De schilders wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilja Repin (zie foto), dat samen met 72 andere schilderijen in een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien zal zijn.
Op 6 november en 16 februari geeft drs. Margaret Breukink een lezing over de Peredvizjniki.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Caucasica

het koor in een kerkCaucasica is een gemengd a-capellakoor in Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov. Als enig koor in Nederland zingt Caucasica een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen.

Op 5 februari 2017 geeft Caucasica een concert bij de tentoonstelling Peredvizhniki in het Drents Museum te Assen. De vrouwen- en wiegeliedjes, het Onze Vader, melancholische liederen over liefde en natuur en de vrolijke dansliedjes vormen een goede omlijsting bij de thema’s van de Peredvizhniki: sociaal realisme, sprookjes, natuur, geschiedenis en mensen.

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Optredens: 11 december in IJhorst de Wijk, 16 december in Jubbega, 22 januari in Oosterhesselen en 25 maart in Ommen.

Russische kerst in Castricum

Het Slavisch Byzantijns Koor uit Zwolle en Vocaal Ensemble Soedarynja uit Egmond verzorgen een gevarieerd concert met ingetogen religieuze Russische gezangen afgewisseld met romantische kerstliedjes en vrolijke volksliedjes uit Rusland en Oekraïne. Beide koren staan onder de bevlogen leiding van de Russische dirigente Svetlana Tsariova. Zij studeerde aan de conservatoria van Jekaterinenburg en Moskou en is als geen ander in staat de koren een authentiek Russisch geluid te geven.
Slavisch Byzantijns Koor Zwolle is een gemengd koor van vijfentwintig zangers en zangeressen dat uitsluitend a capella zingt. De acht zangeressen van Vocaal Ensemble Soedarynja leggen zich eveneens toe op a capella zang, met een enkele aanvulling met gitaar en fluit. Tot besluit zingen beide koren samen het overbekende ‘Tiechaja notsch’ ofwel ‘Stille nacht’ in een bewerking van Svetlana Tsariova.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 10 december in Vlissingen.

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 11 december in Eindhoven, 14 januari in Maastricht, 15 januari in Brussel en 22 januari in Almelo.


buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concert op 24 december in Hoogkarspel.


Utrechts Byzantijns KoorUtrechts Byzantijns Koor

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 10 december in Doorn, 11 december in Vianen, 17 december in Zutphen en 3 december in Amerongen.

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optredens: 26 november in Loenersloot, 27 november in Amsterdam, 9 december in Utrecht, 10 december in Mijdrecht en 12 december in Amsterdam.


Olga Pashchenko

De jonge Olga Pashchenko is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Zij trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en heeft al een behoorlijke prijzenkast.

Optredens: 3 december in Hendrik-Ido-Ambacht, 20 januari in Antwerpen, 21 januari in Brugge en 31 januari in Hilversum.

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 4 december in Bilthoven, 19 februari in Culemborg en 22 april in Maarn.


Slavuj

leden van SlavujHet koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

koor in een kerkDames Vocaal Ensemble Soedarynja

Een soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Dames Vocaal Ensemble Soedarynja,opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door onze dirigente Svetlana Tsariova.
Svetlana dirigeert ook het Slavisch Byzantijns koor te Zwolle. Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Soedarynja geeft jaarlijks enkele concerten.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. (Enkele voorbeelden van optredens.) Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.
Op 27 november om 16.00 uur geeft het Russisch Kamerkoor een concert, getiteld Ticha Ukrainskaja notsj (Stil is de Oekraïense nacht), dat in het teken van Oekraïense muziek staat. Het koor brengt delen uit het Requiem (Panichida) van de hedendaagse Oekraïense componist Roman Hurko ten gehore, ter herdenking van de slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl. Ook worden er religieuze liederen van andere Oekraïense componisten en traditionele kerstliederen gezongen. Na afloop zijn er Russische hapjes en drankjes.


optreden van RusalkiMeer van Meerminnen

Het internationale wereldmuziek kwartet Rusalki (Russisch voor 'meerminnen') heeft een repertoire van meer dan 70 liederen in ruim 25 talen. Er is geen of weinig instrumentale begeleiding.
Rusalki heeft meer dan 500 concerten gegeven, onder andere bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, Sail 2000, het Oerol festival, het beroemde Slavyanski Bazar in Kiev, hoofdstedelijke optredens in Het Concertgebouw en Paradiso en in kerken, concertzalen en kastelen door het hele land.


Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens: 19 november in Den Oever, 3 december in Schagen, 26 maart in Wieringerwerf en 23 april in Schagen.


Mariam BatsashviliMariam Batsashvili

De Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, geeft regelmatig concerten.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concerten: 20 november in Hilversum, 4 december in Driebergen en 6 december in Den Bosch, 7 december in Amsterdam, 9 december in Brussel, 10 december in Bussum, 11 december in Wesepe, 7 januari in Zaandam, 8 januari in Haarlem, 26 februari in Zeist en 27 februari in Utrecht. Buiten Nederland geeft ze ook regelmatig concerten.

Bolshoi ballet in bioscopen

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het zevende opeenvolgende jaar vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle.

Khachaturian ensemble

de 6 leden van het ensembleHet zeskoppige Khachaturian ensemble, opgericht in 2014 door studenten van het conservarorium Amsterdam en de Keulse Hochschule für Musik, treedt in verschillende samenstellingen op (vanaf duo's). afhankelijk van het repertoire. De studenteen van het kamermuziek ensemble bestaan uit 2 violisten, een bespeler van de altviool, een klarinettist, een cellist en een pianist. Ze voeren niet alleen bekende stukken uit, maar ook nieuw repertoire en eigen varianten.

Concerten: 19 november in Ravenstein en 26 maart 2017 in Harlingen.


Zuboff in de Hermitage AmsterdamAnna Paulowna

Sopraan Irina Zuboff, wier familie vroeger nauw verbonden was met Catharina de Grote en haar zoon Paul I, neemt u met dit concert (samen met pianist Michiel Münninghof) mee op een zeer persoonlijke reis. Zij volgt daarin de wegen van haar eigen geschiedenis, die gevoelsmatig veel parallellen kent met het leven van prinses Anna Paulowna, kleindochter van Catharina de Grote. Twee Russische vrouwen die onzichtbaar verbonden zijn, vertaald in muziek van onder andere Händel, Tsjaikovski, Rachmaninov en Bach.

Don KosakenChor Russland

de dirigent in actieHet Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata 20 november t/m 18 december

10 zangeressen van het koorBalkan Vrouwenkoor

In september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optredens: 26 november in Langeraar, 19 februari in Oude Wetering en 18 maart in Ammerstol.


De groep IberiPolyfonie uit Georgië

Iberi behoort tot een nieuwe generatie artiesten die de traditionele Georgische polyfone zang opnieuw leven in blaast. Het is een rijke, nog steeds levendige traditie, en wellicht wel de oudste polyfone traditie in de christelijke wereld. De naam van de groep verwijst naar de oude naam van Georgië, Iberia.


Neva ensemble

het Neva ensembleHet Neva ensemble is een klein koor uit St. Petersburg, dat zich gespecialiseerd heeft in het zingen van Russische kerkmuziek. Daarnaast wordt het repertoire aangevuld met een licht klassiek programma en beroemde liederen uit de folklore van het land. Alle leden van het ensemble hebben een professionele zangopleiding gevolgd aan het conservatorium. De eigen interpretatie van de Russische muziek wordt overal hogelijk gewaardeerd. Tot 29 januari 2012 geeft het koor tientallen concerten in Nederland.

Voor verdere info en de plaats en tijd van de tientallen concerten (vrijdag 9 december t/m zondag 15 januari 2017): www.neva-ensemble.narod.ru


Kalinka

een deel van de groepKalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.

Optredens 9 december en 27 februari in Rotterdam.

Het Zwanenmeer

Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan, hooggewaardeerd op het gebied van de grote klassieke balletten, brengt een vernieuwde uitvoering van Het Zwanenmeer, één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en de meeste uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Petipa en Ivanov.
Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

Volodymyr Kurylenko

Volodymyr KurylenkoBajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Ljoebimov in actie op het klavierWinteravonden aan de Amstel

Het thema van de vierde editie van het Russisch kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel is ‘Verlangen naar Verlichting’. Een deel van het muzikale programma staat in het teken van de huidige, doorlopende tentoonstelling in de Hermitage over Catherina de Grote.
Onder meer zal optreden de kenner en voorvechter van de moderne klassieke muziek: pianist Aleksej Ljoebimov. Tijdens zijn concert op zondag 11 december (20.15 uur), laat Ljoebimov u kennismaken met bekende Russische hedendaagse componisten die in Nederland niet vaak te horen zijn: Vladimir Martynov en Pavel Karmanov. Ljoebimovs leerlinge, de inmiddels gelauwerde klaveciniste en fortepianiste Olga Pashchenko - nu artist in residence bij het Festival Oude Muziek - en pianist Alexander Melnikov - ooit een protegé van Svjatoslav Richter - zijn aanwezig op het festival, evenals vele anderen.
Ljoebimov is zondag 4 december te zien bij Vrije Geluiden (VPRO) om 10.30 uur op NPO 1.

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.

Optredens: 16 december in Amsterdam (Kerstconcert), 17 december in Utrecht (inloopconcert), 18 december in Amsterdam (jubileumconcert) en 1 januari in Amsterdam (Nieuwjaarsconcert).


danseres uit 'Sleeping Beauty'Sleeping beauty

Het ballet Sleeping Beauty (Doornroosje) wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het klassieke ballet. Ivan Vsevolojski – de intendant van de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg – kwam met het idee het sprookje door Pjotr Tsjaikovski op muziek te laten zetten en de beroemde Petipa voor de choreografie te vragen.
De uitvoering en enscenering van het stuk doet het geroemde balletgezelschap uit Tatarstan (Rusland).


De Notenkraker

de 2 hoofdpersonen uit 'De Notenkraker'Dit magische kerstballet voor jong en oud vertelt het avontuurlijke verhaal van Clara en de betoverende notenkraker. Gedanst door het geliefde balletgezelschap uit Tatarstan, op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski.
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse Muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.


Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in alle maanden van 2016.


Gulnara Shafigullina

Gulnara ShafigullinaDe in Nederland wonende Russische lyrische sopraan Gulnara Shafigullina (Krymsk, 1985) verzorgt regelmatig klassieke optredens op diverse podia in Nederland en het buitenland. In 2013 is Gulnara cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam op klassieke zang. Ze heeft diverse internationale competities gewonnen.
Kozlova begon haar muziekstudies aan de Gnessin Special School of Music voor jong talent in Moskou en studeerde in 2009 cum laude af aan het Tsjaikovski Conservatorium, waarna zij lessen nam bij diverse docenten in Europa. Zo was Olga een van de laatste leerlingen van pianist Rian de Waal. Zie onder

Optreden: 7 januari in Rotterdam.
www.gulnara.nl

Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens en komt hiervoor in februari 2016 naar Nederland, waar hij het orkest van het Koninklijk conservarorium van Den Haag leidt met werken van Mozart (Serenade for Winds E-flat Major No.11 KV 375) en Haydin (Symphony No. 104 D-Major) en het Hobo-concert van Bellini (E-flat Major) opvoert.

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Viktoria zingtAvond van Russische muziek

Op 10 februari vindt in Hotel Abcoude een concert plaats van de Russische musici Viktoria Pankratova (sopraan) en Arkadi Gankin (akkordeon). Het programma bestaat uit populaire, lichte en klassieke muziek uit Rusland en bekende Russische filmmuziek.
Het concert begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur wordt u ontvangen met een glaasje wijn.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optreden: 19 maart in Vianen en 7 mei in Vleuten/De Meern.

THEATER

Hoe overleef ik de Russische winter?

Corstius en Fatejev in winterlandschap op afficheReisjournalist Jelle Brandt Corstius neemt u mee op een winterreis door Rusland. Hij leert u over de ontberingen op reis door het grootste land ter wereld. Hoe overleeft u een bezoek bij een afgelegen rendierbrigade in Russisch Lapland? Waar kunt u op zoek naar ruimte-afval in een Siberische hoogvlakte? Voor avontuur hoef je in Rusland niet ver te reizen: een brand in uw eigen Moskouse appartement wordt door de brandweer geblust met sneeuw. En op een datsja van vrienden kunt u een passerende auto uit de sneeuw helpen, en na afloop samen dronken worden.
Jelle wordt muzikaal begeleid door Oleg Fateev. Hij is geboren in Moldavië en reist de hele wereld over met zijn bayan, een Russische accordeon.

FILM

Sovjetaffiche uit de tentoonstellingFotografie en film uit de vroege Sovjet-Unie

Het Joods Historisch Museum organiseert The Power of Pictures, een tentoonstelling met foto's, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.
In de tentoonstelling wordt afwisselend een aantal films vertoond: Dom na Troebnoj (Het huis aan de Troebnajastraat) - 25 september; Oktjabr - 23 oktober; Sjinel (De mantel) - 13 november; Tsjelovek s kinoapparatom (De man met de camera) - 20 november.
Op 6 november geeft conservator fotografie Bernadette van Woerkom geeft een rondleiding door de tentoonstelling.
Op 27 november geeft Filip Bool een lezing over het intensieve contact tussen vooruitstrevende Nederlandse intellectuelen en kunstenaars met geestverwanten in de Sovjet-Unie in het interbellum.

Cinema Nabokov

hoofd van Nabokov, met vlindertjeVerschillende Russische en Amerikaanse romans en verhalen van Vladimir Nabokov (1899-1977) zijn met succes verfilmd. Eind november is de keuze van Salon Saffier te zien. In verband met beperkte ruimte is tijdig reserveren noodzakelijk.
Salon Saffier is een intiem literair theatertje, dat in december 2015 20 jaar bestond, waar het accent ligt op literair-historische onderwerpen.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Op 18 december vertoont de Blinibiscoop Hondenhart van Vladimir Bortko.


DIVERSEN

Nabokov met jackLezing: Nabokov, van Sint-Petersburg naar Montreux

In Salon Saffier schetst slavist Jan Paul Hinrichs een portret van de kosmopolitische Russisch-Amerikaanse schrijver die, befaamd om zijn stilistische virtuositeit, tot geen enkele politieke of literaire stroming behoorde en op colleges verklaarde: 'Grote romans zijn in de eerste plaats sprookjes. Literatuur vertelt de waarheid niet maar vult aan'. Met voordracht door acteur Joost Dekker en beeldmateriaal. In verband met beperkte ruimte is tijdig reserveren noodzakelijk.
Salon Saffier is een intiem literair theatertje, dat in december 2015 20 jaar bestond, waar het accent ligt op literair-historische onderwerpen.

Licht op Rusland

In deze editie van Licht op Rusland, het jaarlijkse debat van het Nederlands Instituut Petersburg, staat de in het Westen grotendeels onbekende geschiedenis van de computerwetenschap in de Sovjet-Unie centraal. Tegenwoordig heeft 70 procent van de Russische burgers toegang tot het internet en boeken Russische softwareontwikkelaars commerciële successen. Maar in hoeverre is dit te combineren met de huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en het ideaal van vrije informatie-uitwisseling? Met: Peter Sloot, Maarten de Rijke, Olessia Koltsova en Sudha Rajagopalan. Voertaal: Engels

Nederlands Instituut in St. Petersburg

Het NIP biedt mogelijkheden voor studenten, onderzoekers en docenten van de participerende universiteiten. Het aanbod bestaat uit onderwijs, stages, onderzoeksmogelijkheden en studiereizen. Ook bieden het NIP beurzen en begeleiding bij scripties of andere individuele onderzoeksprojecten van studenten in Rusland. Studenten komen zelf met een onderzoeksplan.
Website NIP

Winterschool

Het Centrum voor Russische Studies van de KU Leuven organiseert de vijfde editie van de winterschool. Het thema is ‘De Russische Avant-Garde: een Romance met Revolutie.

Lezing: schilderijen, snuifdozen en minnaars

Kunsthistoricus Michel Didier verzorgt een lezing over de collecties van Catharina de Grote.

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.