Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

Tot en met augustus 2013 ploos René Does de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan. In de rubriek 'Russisch leven' kunt u ze nog lezen.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

Alexander Bobkin

De Rus Alexander Bobkin (1952) woont en werkt al vele jaren in Nijmegen. In Rusland werkte hij vooral als grafisch kunstenaar, in Nederland maakt hij vooral olieverfschilderijen.

Wonderen van het licht

afbeelding van een ikoonIn totaal 80 ikonen uit het Duitse Ikonenmuseum in Recklinghausen en het Bulgaarse Archeologisch Museum van Varna zijn te zien in de tentoonstelling Wonderen van het licht. Door de totaal verschillende collecties naast elkaar te presenteren illustreert de expositie de ontwikkeling van de wat statische Byzantijnse voorbeelden tot de vrijere en soms westers beïnvloede Russische ikonen en de zo karakteristieke eigenheid van de Bulgaarse iconografie met zijn kleurrijke ikonen. Het is voor bezoekers een unieke gelegenheid om enerzijds de verscheidenheid in de eenheid en anderzijds de overeenkomsten in de verschillen te ontdekken.

enkele serviesstukkenDining with the Tsars

In het jaar dat de Hermitage Amsterdam haar vijfjarig bestaan aan de Amstel viert, opent op 6 september 2014 de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage. Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg worden de bals en banketten van het tsarenhof beleefd. Bezoekers wanen zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld.

servies opgesteld op tafelDe schitterende serviezen, maar liefst 1034 onderdelen op authentiek gedekte tafels met gedecoreerde tafelstukken, tonen de betoverende grandeur van de banketten die de tsaren hielden. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (reg. 1762–96, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.

schilderij van MalevitsjKazimir Malevitsj: de jaren van de figuratie

Vanaf 25 november presenteert het Drents Museum een solotentoonstelling van de belangrijkste Russische kunstenaar uit de eerste helft van de 20ste eeuw: Kazimir Malevich (1879-1935). In de presentatie is een topcollectie van 60 originele schilderijen te zien, afkomstig uit het State Russian Museum in St. Petersburg. Uniek aan deze tentoonstelling is dat vooral het latere en vrij onbekende figuratieve werk van Malevich centraal staat. Hij maakte dit werk vanaf 1928 tot zijn dood in 1935.

Tijdens het bewind van Lenin en Stalin maakte Malevitsj voornamelijk figuratief werk met het boerenleven als centraal thema. In de tentoonstelling wordt duidelijk of hij dat deed onder invloed van het socialistisch realisme en zo ja, in hoeverre. De periode 1928-1935 is in ieder geval de meest onderbelichte fase in zijn oeuvre. Dat heeft er onder meer mee te maken dat bijna de volledige verzameling werken na Malevitsj' dood via zijn erven in het Russisch Museum terechtkwam en buiten Rusland nauwelijks bekend werd. Pas na de perestrojka kreeg de verzameling enige bekendheid.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Danel Kwartet met emotionele Tsjaikovski

Het Brusselse Danel Kwartet heeft al meer dan twintig jaar een stevige stek in de kamermuziek. Uit een repertoire dat loopt van Haydn tot nu maakt het verrassende combinaties. Het Danel Kwartet werkt bovendien graag samen: met componisten, andere kwartetten en musicologen. Zo ontdekt het kwartet vergeten repertoire en kijkt het met een frisse blik naar bekend materiaal. Russische componisten hebben een streepje voor bij het Danel Kwartet.

een deel van de groepKalinka

Kalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.

Optredens 7 februari in Rozenburg en 22 februari in Rotterdam-Schiebroek.

Aleksei Volodin

het duetDe Russische pianist Alexei Volodin werd opgeleid bij de Georgiër Elisso Wirsaladze, maar staat sinds lang op eigen benen. Hij combineert technisch meesterschap met stijlvolle elegantie. Hij speelt het derde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven.

Bekijk een uitvoering van 18 minuten op mariinsky.tv

Semyon Bychkov

Semyon Bychkov (Sint Petersburg 1952)dirigeert Mozarts Dubbelconcert, waarin zijn vrouw Marielle Labèque en haar zus Katia kunnen schitteren. Mozart schreef het werk om met zijn eigen zus uit te voeren. Een waar familiefeest, zo intiem was het in de Grote Zaal zelden. Minder bescheiden is het natuurgeweld dat Richard Strauss schildert in zijn laatste symfonische gedicht, Eine Alpensinfonie. In het even goedgeluimde als meesterlijk georkestreerde werk laat het 125-koppige orkest een duizelingwekkende tocht door de Alpen horen.
Op 7 februari leidt hij het Concertgebouworkest in een ander programma (Straus en Haydn).

Artemis Quartet

Nostalgia, de Russische melancholie, blijft een bijzondere constante in de Russische muziek. Het wereldberoemde Artemis Quartet brengt een mooi Russisch programma van Tsjaikovski tot nu. De romantiek van Tsjaikovski gloort achter de prachtig verbitterde noten van Sjostakovitsj en de meesterlijke mijmeringen van de Letse componist Peteris Vasks. Sinds 2012 speelt het Artemis Quartet met een andere eerste violist: de Letse topvioliste Vineta Sareika, winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2009.

Andrey Baranov

De Russische violist Andrey Baranov, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012, speelt in Tilburg werken van Mozart en Schubert en van de Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe. Op piano hoort u zijn zus Maria Baranova.

Maria Prokofieva poseert met haar pianoMaria Prokofieva

De Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft veelvuldig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano onderricht geeft.

Optredens: 8 februari in Amsterdam, 5 maart 2015 in 's-Hertogenbosch, 11 april in Oost-Souburg.

Dvoráks Achtste symfonie en Glazoenovs Vioolconcert

De Russische componist Alexander Glazoenov, 150 jaar geleden geboren, had rond 1900 een belangrijke rol als dirigent en toondichter in het Europese muziekleven. Hij behoorde tot de generatie na Tsjaikovski en Rimski-Korsakov. Bij laatstgenoemde sloot Glazoenov zich aan met het gebruik van volkse motieven in een romantische context. Het Vioolconcert in a combineert prachtige melodische lijnen met veeleisende, technische passages. De van oorsprong Oekraïense violist Vadim Gluzman bespeelt een Stradivarius die eigendom was van de Duitse violist Leopold Auer, die in 1905 de wereldpremière speelde van Glazoenovs Vioolconcert.
Hieraan vooraf gaat de ouverture voor de opera Prins Igor van Alexander Borodin, door Glazoenov van een nieuwe orkestratie voorzien. De Achtste symfonie van Antonín Dvorák, die hij componeerde in 1889, past helemaal in dit Slavische programma.

Ryasanov & friends: kwintet met viool, altviool en cello

Boris Brovtsyn (viool), enjamin Marquise Gilmore (viool), Maxim Rysanov (altviool), Philip Dukes (altviool), Kristina Blaumane (cello) spelen onder andere Mozart en Mendelssohn.

Sofia Vasheruk

Sofia Vasheruk (Moskou, 14 mei 1988) begon op vierjarige leeftijd met pianospelen. In 2009 trad ze op in Amsterdam als een van de winnaars van het Grachtenfestival. In dat zelfde jaar won ze de eerste prijs in de Rhodes International Music Festival Competition. In mei 2010 nam ze deel aan de Queen Elisabeth Competition in Brussel waar ze de halve finale bereikte. Later dat jaar won ze de eerste prijs van het vierde Concours International André Dumortier in België. In 2012 behaalde Sofia in Nederland haar bachelor degree met de hoogst mogelijke score, 10 uit 10. Tegenwoordig treedt ze regelmatig op als soliste en als lid van verschillende kamermuziekensembles.
Ze geeft op 15 februari een solo recital.

de band in actieEtnoSaraj

EtnoSaraj leidt haar publiek op verhalende wijze door de muzikale landschappen van de Balkan. Een nostalgische trip boordevol spanning en ontroering. Soms intiem & melancholisch, dan weer bruisend & vol energie. EtnoSaraj speelt zowel eigen als traditioneel werk. Op zoek naar hun eigen wortels ontdekt EtnoSaraj de bron vol muzikale inspiratie uit Oosterse mystiek, zigeunerpassie, de elegantie van het oude Weense hof en temperamentvolle mediterane ritmes. Al deze ingrediënten droegen bij aan het ontstaan van een uitzonderlijke muziekstijl: de Bosnische Sevdah.
Nermin Tulic, accordeon/bandleider; Mile Lukic, zang/ gitaar/composities/verteller; Andor Horvath, contrabas; Udo Demandt, percussie.

Nog drie voorstellingen in februari.

Recital Sara Crombach

Pianiste, historicus en slavist Sara Crombach (1966) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de Russische pianist Naum Grubert. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij onder anderen het Kodaly Kwartet, Boris Berman, Sergei Dorensky en Maria João Pires. Behalve als soliste is Sara Crombach veelgevraagd kamermuziekpartner.
Haar solorepertoire is veelzijdig en omvat, naast de werken van de grote klassieke en romantische componisten zoals Bach, Beethoven en Chopin, ook veel werken uit de 20ste eeuw. Zij heeft een voorkeur voor Russische en Sovjet componisten zoals Skrjabin, Sjostakovitsj, Prokofiev en Oestvolskaja.

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 7 februari in Doorn, 3 mei in Culemborg en 10 mei 2015 in Laren.


Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 22 februari in Deventer, 15 maart in Den Haag, 29 maart in Den Bosch en 12 april in Den Haag.

het koorDonKozakkenkoor

Het Nederlandse DonKozakkenkoor onder leiding van Sergé Latychev heeft inmiddels meer dan 500 concerten gegeven. Het mannenkoor dat in 2009 zijn 25-jarig jubileum heeft gevierd, bestaat uit ruim 30 leden. Iedere stemsoort heeft een aantal zangers die als solist of voorzanger optreden. Het repertoire omvat kerk-slavische gezangen die à capella worden gezongen. Daarnaast worden traditionele volksmuziek en kozakkenliederen ten gehore gebracht uit het Rusland van weleer, al dan niet begeleid door de bajan of door het Russisch-Oekraïens trio Otrada.

(Openbaar) concertenn op zondag 23 februari in Leidschendam, 11 april inm Coevorden, 15 juni in Rotterdam: website


Andris Nelsons en Alexei Ogrintchouk

De jonge Letse dirigent Andris Nelsons - ooit ‘de nieuwe Karajan’ genoemd - maakt furore in de opera en de concertzaal. Hij leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in Brussel met muziek van Mozart en Sjostakovitsj en met het Hoboconcerto dat Richards Strauss componeerde toen hij 81 jaar oud werd. Het lieflijke, melodische werk is ook een technisch hoogstandje voor hoboïsten. De Rus Alexei Ogrintchouk gaat de uitdaging aan.

Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Slavuj voor tv-studio in Sarajevo, 2012Slavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 22 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in Nederland en daarbuiten tot en met 21 mei 2015.


Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Ook voor tangofeesten (+ Rauf Berman). U kunt zich aanmelden voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief met concertlijst van Kurylenko.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Georgian Legend

acteurs van Georgian LegendDeze spectaculaire Georgische dansshow treedt al jaren wereldwijd op in uitverkochte zalen en is nu eindelijk in ons land te zien. Met prachtige (live-)muziek, schitterende dansen en kleurrijke kostuums laten de Georgiërs u een historische reis beleven door de indrukwekkende Kaukasus. Metershoge sprongen, spectaculaire gevechten en gracieuze dansen – de show van Samaia is een lust voor het oog. Met de beroemde Kaukasische dansen vertellen de artiesten het verhaal over goed en kwaad, over moed en doorzettingsvermogen van dit bijzondere volk.

Tientallen voorstellingen van 24 maart t/m 3 mei.

het koorSlavisch Koor Byzantium

Het gemengd Slavisch Koor Byzantium onder leiding van de Wit-Russische Alesia Shayeva (sinds januari 2011) uit de regio Gooi- en Eemland telt ongeveer 35 leden en specialiseert zich in het zingen van a-capella Slavische kerk- en volksmuziek.

Concert: zaterdag 4 april in Achterveld


Bolshoi ballet live

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Komend seizoen vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De eerste voorstelling is op 26 oktober 2014 en de laatste op 19 april 2015. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. De ballet voorstellingen zijn ook te zien in Cinemec Ede, Foroxity Sittard-Geleen, CineCity Vlissingen en Kinepolis België (tien steden).

Voorstellingen: Romeo en Juliet (8 maart, 16.00 uur), Iwan De Verschrikkelijke (19 april 2015, 17.00 uur).

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concerten: 12 april in Kwadendamme en 31 mei in Vlissingen.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concerten: zondag 8 maart in de Sint-Remigiuskerk, Klimmen; zaterdag 4 april 2015 Paaswake om 20.00 uur in de Bernardinus kapel, Heerlen; zondag 14 juni 2015 in de Kerk St. Pieter Boven, Maastricht; zaterdag 3 oktober 2015 in de St. Lambertuskerk, Nederweert; zondag 8 november 2015 Slavisch-Byzantijnse Liturgie in de Kerk van St. Pieter Beneden, Maastricht

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Russisch Pasen met trompettist Gábor Boldoczki

Vier Pasen in Russische stijl met Rimski-Korsakovs romantische Paasouverture. Russisch-orthodoxe melodieën inspireerden de, overigens zelf niet-gelovige, componist. In de ouverture combineert hij kerkelijke en heidense elementen van het Paasfeest. Mysterieus en feestelijk. Van zijn vriend Moesorgski speelt de philharmonie zuidnederland het beroemde Nacht op de kale berg.

Gezicht van MelnikovAlexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov wordt geroemd om zijn verbeeldingskracht en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren.

Op 16 mei speelt hij werk van Skrjabin en Feldman: www.muziekgebouw.nl

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

THEATER

beeld van een optreden van GRUBBGRUBB

Gypsy Roma Urban Balkan Beats (GRUBB) is een spannende theatervoorstelling, gemaakt door Roma-jongeren (14-20 jaar) uit Servië, mede ondersteund door internationale kunstenaars. In GRUBB wordt de traditionele Roma-muziek als basis gebruikt voor de hiphop en rap van nu. GRUBB behandelt thema's als vriendschap, de eerste liefde, hun dagelijkse strijd tegen armoede en de vooroordelen.

GRUBB is begonnen tijdens muziek-en dansworkshops van de GRUBB School. Het is de eerste voorstelling van een groep jongeren wiens stem nooit eerder werd gehoord; 25 artiesten, waaronder een band, dansers, zangers en rappers. Geïnspireerd door het talent van deze jonge artiesten sloten internationaal gerenommeerde kunstenaars zich vrijwillig aan bij de groep.

Voorstellingen t/m 7 februari

Drie Zusters

De acteurs in 'Drie Zusters'De Spelerij brengt grote stukken uit de literatuurgeschiedenis en maakt er verfrissend en kwalitatief hoogwaardig theater van voor een breed publiek.
Zoals Drie Zusters van Anton Tsjechov. Ver weg, afgelegen en volkomen verloren in de oneindigheid. Een provinciestad. Kleinburgerlijk en verstikkend. Drie jonge vrouwen. Samen in één huis. Wel opgevoed maar desondanks vol dromen en fantasie. De jonge mannen arriveren. Om de stad te beschermen maar er is geen gevaar. Intense verveling dus. Maar ook broeierig verlangen. Naar het mooiere, het intensere, het liefdevollere. Het andere kortom. Naar de stad, het leven en de liefde. En dan op een goeie dag … gaan de mannen weer weg.
De drie vrouwelijke hoofdrollen worden gespeeld doorde drie mannelijke acteurs van De Spelerij. De andere personages van Tsjechov zijn niet zichtbaar.

Tournee door Nederland en België t/m 14 maart: data en locaties

Een meeuw

Als de eerste voorstelling van de jonge schrijver Kostja gespeeld wordt door zijn geliefde, de jonge actrice Nina, loopt dit uit op een grote mislukking. Zijn moeder, de beroemde actrice Arkadina, neemt hem niet serieus en ziet het als een grote grap. Als later Nina ook nog eens verliefd wordt op de minnaar van zijn moeder, de bekende schrijver Trigorin, heeft Kostja zichzelf niet meer in de hand en loopt het uit op een grote tragedie.
Een jonge blik op een van Anton Tsjechov's grootste meesterwerken. Een voorstelling over de zucht naar erkenning, de zoektocht naar hartstocht in een kunstenaars bestaan en over het theater.

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Tientallen voorstellingen t/m 23 april 2015

de acteursOom Wanja

De dagelijkse regelmaat op het landgoed van Wanja en zijn nichtje Sonja wordt verstoord met de komst van twee nieuwe bewoners, de oude professor en zijn veel jongere vrouw Jelena. Alles komt stil te liggen. Iedereen drinkt, filosofeert en verwaarloost zijn werk. Langzaam maar zeker komen alle personages op een plek waar ze niet meer aan zichzelf kunnen ontsnappen.
Oom Wanja is een hartverscheurende theatertekst van Anton Tsjechov. Over een groep mensen die stuk voor stuk liefhebben en verlangen, maar terecht zijn gekomen in een uitzichtloze situatie.

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt ook in 2014 en 2015 een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make-up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen: 21 april 2015 in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), 22 april 2015 in Dilbeek (CC Westrand) en 23 april 2015 in Eindhoven (Parktheater)


FILM

Leviathan

In een klein stadje vlakbij de Barentsz Zee werkt en woont autoreparateur Nikolai (Aleksei Serebryakov) met zijn jonge vrouw Lilya en zoon Romka uit een eerder huwelijk. Hij is gelukkig daar, totdat burgemeester Vadim Sergeyich roet in het eten gooit. Deze wil een dierbare plek vol met herinneringen gaan platgooien. Nikolai is bang dat hij alles zal verliezen als dit gebeurt. Maar dit maakt Vadim alleen maar meer gedreven om zijn plan door te zetten.

locaties en data (t/m 11 februari)

A Most Wanted Man

A Most Wanted Man, een intelligente, bloedstollende thriller, gebaseerd op de bestseller van John le Carré, is geregisseerd door Anton Corbijn, met een hoofdrol voor de recent overleden Philip Seymour Hoffman.
Wanneer de gewonde Tsjetsjeense-Russische Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) Hamburg in vlucht, gaan de alarmbellen af bij de Duitse en Amerikaanse geheime diensten. De man heeft bakken met geld bij zich en probeert te schuilen bij de islamitische gemeenschap van de stad. De autoriteiten doen er alles aan om uit te vinden waar de man zich bevindt. Wanneer de idealistische advocate Annabel (McAdams) hier achter komt, besluit ze Issa te helpen…met gevaar voor eigen leven.


bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Cursus: Russische beschaving - Een onderzoek naar de psyche van een wereldmacht

Eeuwenlang al wekt Rusland grote fascinatie bij de westerse mens, en deze fascinatie is in moderne tijden zeker niet minder geworden. Poetins klaarblijkelijke terugkeer naar het imperialisme en de hybris van weleer brengt bij vriend en vijand grote consternatie teweeg. Kunnen wij in de grootse, en vaak bloedige, geschiedenis van Rusland de wortels terugvinden van de moderne psyche van deze grootmacht? En op welke wijze hebben de Russische kunstenaars, schrijvers, componisten, deze psyche verwoord en bezongen?

In deze driedelige cursus wordt een poging ondernomen om deze en andere vragen te beantwoorden. De luisteraar wordt meegenomen op een reis door het prisma van de veelbesproken 'Russische ziel', aan de hand van geschiedenis, literatuur en muziek.
Belangrijke thema's die aan bod zullen komen:
- De ambivalente relatie tussen Europa en Rusland
- Het 19de-eeuwse debat tussen Slavofielen en Westerlingen
- Ruslands Messianistische aspiraties
- De interactie tussen politiek en kunstenaars

Lezing: Marie Cornélie in het wonderland van de tsaren

Marie Cornélie behoorde tot het gevolg van Anna Paulowna en de latere koning Willem II en was in 1824 te gast in het Winterpaleis. Zonder dat anderen het wisten hield zij uitvoerige dagboeken bij. Thera Coppens belicht haar boek Marie Cornélie. Dagboek van haar reis naar het Hof van Sint-Petersburg 1824–1825 voor deze gelegenheid speciaal vanuit culinair perspectief. Marie Cornélie was verzot op lekker eten en beschreef in haar dagboek uitgebreid wat allemaal op tafel kwam aan het hof in St.- Petersburg, maar ook onderweg in de herbergen of aan het hof van Weimar.

Literatuurcollege Oorlog en vrede door Sjeng Scheijen

Sjeng ScheijenOorlog en Vrede van Leo Tolstoj geldt als een van 's werelds belangrijkste romans van de negentiende eeuw. De roman volgt een aantal personen en gezinnen ten tijde van de Napoleontische oorlogen in Rusland. Ze legt niet alleen de impact bloot van de oorlog op de levens van gewone mensen, maar stelt ook de vraag of mensen wel in staat zijn om grootse historische processen te begrijpen. Kennen we de wereld wel of zijn we overgeleverd aan propaganda, misinformatie en mythologisering, en dwalen we rond in de wereld van onze eigen verhalen?

Lezing: Oekraïne - Grensland

Marc Jansen, schrijver van het boek Grensland: een geschiedenis van Oekraïne, gaat in op de culturele verscheidenheid van Oekraïne, de recente ontwikkelingen in dit verdeelde land en de relatie met Rusland, Europa en de EU.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.