Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek 'Russisch leven' de Russische media uit. Hij vat nieuwsberichten samen uit Russische kranten, weekbladen, persbureaus en nieuwssites. Het gaat om zaken die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar die wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Recept

Recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

3 meisjes poserenRoman Vishniac (re)discovered

Wereldberoemd zijn de foto's die de Russisch-Amerikaanse Roman Vishniac (1897-1990) maakte van het joodse leven in Oost-Europa vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Steven Spielberg gebruikte de iconische beelden voor zijn film Schindler's List. Lange tijd bepaalden deze foto's Vishniacs reputatie. Maar recent ontdekte foto's laten zien dat zijn werk veel meer behelst.

Vishniacs oeuvre omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi's in de jaren dertig tot joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig.

De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee

bokaal van glasHet Allard Pierson Museum presenteert De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Een tentoonstelling met spectaculaire archeologische topvondsten uit vijf musea. Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd.

Op woensdag 11 juni (13.00-14.00 uur) geeft Diederik Burgersdijk naar aanleiding van de tentoonstelling een lezing in het Allard Pierson over de Hunnen in Ammianus Marcellinus’ Res Gestae.

Op zondag 15 juni geven de negen zangeressn van het Vocaal Ensemble Soedarynja een concert met liederen uit de Krim regio.

2 jongeren op een brommer op het strand en olie-installatias in zee op de achtergrondOil & Paradise

Tussen 2008 en 2013 reisde fotograaf Ad Nuis tien keer naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Door de florerende olie-industrie kent de stad een ogenschijnlijk onbegrensde welvaart. In de voormalige Sovjetstaat legt Nuis de absurde tegenstellingen vast tussen het leven van de nieuwe rijken en van eenvoudige burgers.
Met een video-installatie waarin foto’s, video’s, telefoongesprekken, tv- en radiofragmenten worden gecombineerd, biedt Nuis een scherpe blik op een van de snelst groeiende economiën en tegelijkertijd een van de meest corrupte landen aan de rand van Europa.

Dmitri Ermakov - documentairefotograaf avant la lettre

3 oorspronkelijke inwoners op 2 paardenEen selectie uit het fotoarchief van Dmitri Ermakov (Georgië, 1846-1916). Ermakov was een fotograaf die al reizend door de Kaukasus en omliggende landen duizenden mensen, straatbeelden, landschappen en interieurs gefotografeerde.
Deze tentoonstelling van meer dan honderd vintage afdrukken, afkomstig uit de collectie van het Nationaal Museum van Georgië, geeft een uniek en voor velen nog onbekend beeld van het dagelijks leven en het indrukwekkende landschap in Georgië en delen van Turkije en Perzië (nu Iran). Zijn interesse in de wereld om zich heen en zijn gedetailleerde fotografische opnamen maakte hem een documentaire fotograaf avant la lettre.

Expeditie Zijderoute

bokaal van glasDe tentoonstelling Expeditie Zijderoute, schatten uit de Hermitage toont de zeldzame schoonheid van ruim 250 objecten, zoals muurschilderingen, boeddha’s, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, die zijn opgegraven uit 13 opgravingssites door Russische expedities in de negentiende en twintigste eeuw. De bezoeker reist in de voetsporen van de ontdekkers, die de wegen in kaart brachten van de koningen en kooplieden in de vroege middeleeuwen, tot aan de eerste boeddhistische monniken van voor onze jaartelling. Net als de karavanen, die eeuwen geleden onherbergzame streken doorkruisten, langs koningssteden, kloosters en oases, legt de bezoeker zelf de handelsroutes af - van west naar oost of van oost naar west - en ontdekt ongelofelijke antieke schatten.
Weefsel van wol (kelim) met een fazantDe Zijderoute bestond al voor onze jaartelling en was tot in de vijftiende eeuw het grootste handelsnetwerk ter wereld, dat een ongekende culturele uitwisseling veroorzaakte. Het liep van China tot aan de Middellandse Zee. De Zijderoute was niet één route maar een netwerk van handelswegen over een afstand van 7000 kilometer.
De ruim 250 kostbaarheden in de tentoonstelling komen uit dertien opgravingssites van verschillende rijken en plaatsen op de Zijderoute. Langs de handelsroutes vond een ongekende uitwisseling plaats van goederen en ideen. Daarvan getuigen de monumentale muurschilderingen, die overal op de route zijn opgegraven. Het boeddhisme was zo’n fenomeen dat zich via deze routes verspreidde, door monniken vanuit India richting China. Eeuwen later volgde de islam dit spoor naar het oosten en verving het boeddhisme grotendeels. Maar ook het christendom en het jodendom hebben zich via de Zijderoute verspreid.

Op zaterdag 12 juli, 14.00 uur, is er een lezing Muziek langs de Zijderoute van Filip Davidse (musicus) en Kimho Ip (musicus, Universiteit van Hong Kong en Freie Universität Berlin). Naast voedsel, ruilgoederen en ideologieën namen pelgrims en handelaren ook muziekinstrumenten mee over de Zijderoute. Aan de hand van muziekvoorbeelden en verhalen illustreren yang chin-speler Kimho Ip en sopraansaxofonist Filip Davidse hoe de route van invloed is geweest op de muziekgeschiedenis van de verschillende gebieden en culturen tussen Oost en West.

Op zaterdag 2 augustus, 14.00 uur, is er een lezing van zes studenten archeologie en (kunst)geschiedenis Retour Zijderoute, de reünie. Zij legden vier maanden lang een stuk van de Zijderoute af om de vroegere en de hedendaagse route in kaart te brengen en gaan over hun ervaringen en ontdekkingen vertellen, geïllustreerd door foto- en beeldmateriaal, maar ook door voorwerpen die zij daadwerkelijk vonden tijdens hun expeditie!
De lezingen zijn gratis voor tentoonstellingsbezoekers.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

werk van Julia WinterVoor de nieuwe mens. Russisch avant-garde design

Tussen 1910 en 1930 wisten kunstenaars in Rusland een volledig nieuwe beeldtaal te creëren, waarbij de oude kunst werd vervangen door een nieuw revolutionair artistiek universum. Figuratie werd afgewezen en er ontstond een volledig abstracte kunst, bestaande uit geometrische vormen in wit, zwart en primaire kleuren. De kunstenaars associeerden zich met het gedachtengoed van de Russische Revolutie en verbeeldden de nieuwe maatschappij en de droom van de heilstaat. Kunst voor de mensheid die zijn ketenen had afgeworpen.

Met de tentoonstelling Voor de nieuwe mens. Russisch avant-garde design vestigt Museum de Fundatie van 7 juni tot en met 14 september 2014 de aandacht op die revolutionaire tijd. De tentoonstelling omvat circa 110 tekeningen, collages, fotomontages, boekillustraties en objecten van onder meer El Lissitzky, Kazimir Malevitsj, Alexander Rodtsjenko en Vladimir Tatlin.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Vele optredens in Nederland en daarbuiten tot en met 7 september.


Andrei Korobeinikov

De pianist Andrei Korobeinikov speelt samen met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Alexander Vedernikov Tsjaikovski, Rachmaninoff, Franck en Ravel. Direct na afloop in het Zomercafé: klassieke set met dj’s Mengel & Berg.
Dit concert wordt op 24 augustus om 20.00 uur uitgezonden op Radio 4.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Concert: zondag 31 augustus, 11.00 uur in IJsselstein.

Villa Gaudeamus en De WoudkapelBilthoven klassiek

Van 5 t/m 7 September vindt in Bilthoven Noord het jaarlijkse weekend plaats met kamermuziek, openbare lessen, concerten en een lezing. Naast jonge musici, die net zijn afgestudeerd aan het Conservatorium, nemen er dit jaar ook amateur musici deel. Allen hebben een gevarieerd programma voorbereid. Naast solowerken voor piano van onder andere Chopin, Schubert, Mendelssohn en Brahms staan er sonates voor viool/piano, klarinet/piano en cello/piano van respectievelijk Beethoven, Brahms en Henriëtte Bosmans op het programma.
Artistiek leider &aamp; Docent: pianist Misha Fomin.

Armeense en Azerbeidzjaanse muziek

Twee intrigerende muzikale tradities uit de Kaukasus in één dubbelconcert tegenover elkaar geplaatst. De Armeniërs zijn schatbewaarders van een eeuwenoude muzikale cultuur. De weemoedige duduk (hobo) is daarbij de vertolker van de Armeense ziel. De wereldvermaarde Gevorg Dabaghian weet met zijn instrument het hart van de luisteraar diep te raken.

De Mugam, de traditionele Azerbeidzjaanse kunstmuziek, behoort tot dezelfde muziekcultuur als de Arabische en Turkse maqam en de Perzische dastgah. Elshan Mansurov en Elchin Nagijev zijn twee ongeëvenaarde virtuozen op hun instrumenten – de kamancheh (knievedel) en de tar (langhalsluit) – die met hun passie en spel de luisteraar aan zijn stoel nagelen.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 7 september in Doorn, 28 september in Houten, 12 oktober in De Bilt, 26 oktober in Laren, 7 december in Doorn, 12 december in Amerongen, 14 en 20 december in Utrecht en 4 januari in Hoorn.


Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Ook voor tangofeesten (+ Rauf Berman). U kunt zich aanmelden voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief met concertlijst van Kurylenko.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.


foto van IzmanMariana Izman

Mariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: 7 september in Amsterdam, 13 & 14 september in Den Bosch, 20 september in Amsterdam.

Maria Prokofieva poseert met haar pianoMaria Prokofieva

De Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft veelvuldig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano onderricht geeft.

Optredens: 14 september van 12.00 tot 15.00 uur in de Kapel, potgieterweg 4, Bloemendaal; 4 januari 2015 van 15.00 - 16.00 uur in 't Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord; 8 februari 2015 van 15.00 - 16.30 uur in Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, Amsterdam; 5 maart 2015 van 12.30 - 14.30 uur in Podium Azijn Fabriek, Bethaniestraat 4, 's-Hertogenbosch.


Andrey Baranov

De Russische violist Andrey Baranov speel op 18 en 19 september onder leiding van dirigent Andrey Boreyko en samen met het Nationaal Orkest van België Bruno Mantovani, Max Bruch en Richard Strauss

optreden in de Hermitage AmsterdamSlavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 22 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

St. Petersburg Kamerkoor

Van de vroege Renaissance tot hedendaagse muziek: het St. Petersburg Kamerkoor zingt het allemaal. Nikolai Korniev, in 1977 oprichter van het koor, dirigeert vandaag werken van Kastalski en Tsjaikovski, én Rachmaninoffs Vespers.

Stanislav Khristenko

De Oekraïense pianist Stanislav Khristenko (1986) verzorgt eind september een recital onder de titel Music and Exile, rond de Amerikaanse immigranten Bartók, Bloch, Krenek, Rachmaninov en Zemlinsky.

Armeens trio

De Armeense violist Sergei Khachatryan raakt wereldwijd gevoelige snaren met zijn gepassioneerde, virtuoze spel. Sinds hij op zijn twintigste de Koningin Elisabethwedstrijd won, is hij een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Khachatryan komt uit een zeer muzikale familie. Hij treedt geregeld op met zijn zus Lusine, een gelauwerde pianiste. Op 2 oktober vormen broer en zus een pianotrio met de jonge cellist Narek Hakhnazaryan, in 2011 winnaar van de prestigieuze Internationale Tsjaikovskiwedstrijd.

Gezicht van MelnikovAlexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov wordt geroemd om zijn verbeeldingskracht en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren.

Staatsopera van Tatarstan

het duetDe Staatsopera van Tatarstan speelt in oktober en november De Parelvissers. Het wereldberoemde duet van De Parelvissers maakt deze opera nog altijd een publiekslieveling. Het meesterwerk van Bizet vertelt het verhaal van de strijd tussen vriendschap en liefde, trouw en verraad.
Voor het grote publiek is De Parelvissers vooral bekend vanwege het prachtige duet ‘Au fond du temple saint’, maar ook de aria van Nadir in de eerste acte, ‘Je crois entendre encore’ , is een favoriet van velen.
Het geliefde operagezelschap uit Tatarstan komt al ruim twintig jaar naar de Nederlandse theaters met de mooiste operaklassiekers. De enscenering van De Parelvissers is altijd een puzzel, vanwege de minimale handelingen. (meer info en reserveren)

Tientallen voorstellingen op verschillende plekken in Nederland van 14 oktober t/m 22 november: speellijst

Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Van 23 oktober t/m 15 november houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Gulnara ShafigullinaGulnara Shafigullina

De in Nederland wonende Russische lyrische sopraan Gulnara Shafigullina (Krymsk, 1985) verzorgt regelmatig klassieke optredens op diverse podia in Nederland en het buitenland. In 2013 is Gulnara cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam op klassieke zang. Ze heeft diverse internationale competities gewonnen.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concert: zondag 16 november, 09.45 uur in Kerk St. Pieter op de Berg, Maastricht


Bolshoi ballet live

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Komend seizoen vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De eerste voorstelling is op 26 oktober 2014 en de laatste op 19 april 2015. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. De ballet voorstellingen zijn ook te zien in Cinemec Ede, Foroxity Sittard-Geleen, CineCity Vlissingen en Kinepolis België (tien steden).

Voorstellingen: The Legend of Love (26 oktober, 16.00 uur), De dochter van de Farao (16 of 23 november), Bayadère (7 december, 16.00 uur), De Notenkraker (21 december, 16.00 uur), Het Zwanenmeer (25 januari 2015, 16.00 uur), Romeo en Juliet (8 maart, 16.00 uur), Iwan De Verschrikkelijke (19 april 2015, 17.00 uur).

Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet koor van 45 mannen onder leiding van Johan L. Rodenhuis brengt Byzantijnse en folkloristische muziek uit Oost-Europa


Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optreden op zaterdag 15 november de Adrianuskerk in Langeraar.


het koorSlavisch Koor Byzantium

Het gemengd Slavisch Koor Byzantium onder leiding van Alesia Shayeva (sinds januari 2011) uit de regio Gooi- en Eemland telt ongeveer 35 leden en specialiseert zich in het zingen van a-capella Slavische kerk- en volksmuziek.


Zlatoust

In december komt het Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') van Michail Borodjanski nog een keer naar Nederland voor een tournee. Er zijn in ieder geval vier concerten gepland. Wellicht komen er nog een aantal bij. Zlatoust zal ook een aantal optredens voor besloten gezelschappen verzorgen.

Het Zwanenmeer

de balletdansersHet Ballet van de Staatsopera van Tatarstan is één van de topgezelschappen van de Russische federatie en hooggewaardeerd op het gebied van de grote klassieke balletten. Traditiegetrouw is het gezelschap in de maanden december en januari te zien in de Nederlandse theaters met een sprookje voor jong en oud: Het Zwanenmeer.
Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

Voorstellingen van 17 december t/m 1 februari 2015

Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875. Meer info.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Kamerkoor OktoichOktoich

Kamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


THEATER

deel van een affiche van de voorstelling, waar de personages wachten met koffers bij de ingang van een landgoedZomergasten

In fraaie buitenlocaties speelt 't Woud Ensemble Naar Moskou…!, zoals altijd dicht op de toeschouwers. Naar Moskou…! is een vrije bewerking van Anton Tsjechov’s Drie Zusters, oorspronkelijk een avondvullend stuk met veertien personages. ’t Woud Ensemble dringt met vier personages in 75 minuten tot de kern van het stuk door.

Olga en haar broer Andrej willen niets liever dan terugkeren van het platteland naar hun mondaine geboorteplaats Moskou. Maar Andrej trouwt halsoverkop met Natasja, de plaatselijke schone, en Olga wordt hopeloos verliefd op de getrouwde Wersjinin. Moskou blijkt slechts een vervlogen ideaal te zijn dat hen had moeten bevrijden van de beklemming en de sleur van een vergooid bestaan.

Tientallen voorstellingen van t/m 21 september: data, locaties, reserveren

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Tientallen voorstellingen van 30 september 2014 tot en met 23 april 2015

beeld uit de voorstellingPlatonov

NTGent speelt ook in 2014 en 2015 een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make-up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen: 21 april 2015 in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), 22 april 2015 in Dilbeek (CC Westrand) en 23 april 2015 in Eindhoven (Parktheater)


FILM

Twee oude Sovjetfilms + een concert

De culturele rijkdom van de volken van de Sovjet-Unie wordt verheerlijkt in The Sixth Part of the World. In The Eleventh Year wordt de tiende verjaardag van de revolutie van 1917 gevierd. Je merkt duidelijk dat het jonge regime zich wil legitimeren. Toch zijn de films erg bijzonder, vooral door de aanpak van de regisseur die zich inspireerde op de bioscoopjournalen van de Pravda.
Michael Nyman is wereldwijd bekend van zijn muziek voor onder meer Gattaca en The Piano. Samen met zijn ensemble (Michael Nyman Band)verzorgt hij de muziek.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Jelle Brandt Corstius op Winterreise met Schubert

hoofd van CorstiusDe presentator/journalist Jelle Brandt Corstius schreef met zijn Universele reisgids voor moeilijke landen een boek voor reizigers ´n thuisblijvers. Zijn verhalen gaan nooit over kilometers en dingen die je gezien móet hebben. Brandt Corstius laat zijn geest op pad gaan, en daarmee die van de kijker en lezer. Hierover spreekt hij, waarna Insomnio en de Duitse tenor Christoph Prégardien de Winterreise uitvoeren.

Lezing: ach, Odessa, parel van de Zwarte Zee

Odessa is gevormd door de verhalen van beroemde 19e en 20e eeuwse Russische schrijvers. Denk aan Aleksandr Poesjkin, Isaak Babel, Il’f en Petrov en Konstantin Paustovski. In deze lezing maken we een virtuele wandeling door de stad Odessa. We maken kennis met het werk van enkele van de bovengenoemde schrijvers.

Vrijwilligers gezocht

Komende zomer ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne (2x) en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.