Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek 'Russisch leven' de Russische media uit. Hij vat nieuwsberichten samen uit Russische kranten, weekbladen, persbureaus en nieuwssites. Het gaat om zaken die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar die wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Recept

Recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

enkele serviesstukkenDining with the Tsars

In het jaar dat de Hermitage Amsterdam haar vijfjarig bestaan aan de Amstel viert, opent op 6 september 2014 de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage. Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg worden de bals en banketten van het tsarenhof beleefd. Bezoekers wanen zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld.

servies opgesteld op tafelDe schitterende serviezen, maar liefst 1034 onderdelen op authentiek gedekte tafels met gedecoreerde tafelstukken, tonen de betoverende grandeur van de banketten die de tsaren hielden. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (reg. 1762–96, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.

gebouwen van LvivFototentoonstelling

WOW Amsterdam is een nieuw cultureel platform in Amsterdam (Bos en Lommer), mede geïnitieerd door Kees van Ruyven. In het gebouw van de voormalige HTS is een multifunctionele invulling ontwikkeld met broedplaatsen, verblijfsruimten voor getalenteerde kunstenaars, een low budget hotel, een restaurant, een aantal tentoonstellingsruimten en een stadslandbouwtuin.

In één van die tentoonstellingsruimten wordt tot 1 november een expositie gehouden met foto’s van Dolph Kessler over Lviv. De tentoonstelling wordt donderdag 18 september om 17.00 uur geopend door Chris Kijne, journalist bij de VPRO. Na afloop is er een borrel en kan er gegeten worden in het restaurant.

De historische binnenstad van Lviv staat sinds 1998 op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Maar Lviv lag ook jarenlang verstopt achter het IJzeren Gordijn in Oekraïne, één van de landen waarbij de Midden-Europese cultuur systematisch is verwoest en waar Stalin en Hitler vrij spel kregen. De meeste inwoners werden vermoord of verdreven. Wat doet zo’n verleden van grootse bloei en gruwelijke neergang met een stad, hoe gaan de huidige bewoners met die erfenis om? Dolph Kessler besloot deze vragen te onderzoeken en de stad in beeld te brengen. Met zijn foto’s dringt hij diep in het Lviv van nu door.

afbeelding van een ikoonWonderen van het licht

In totaal 80 ikonen uit het Duitse Ikonenmuseum in Recklinghausen en het Bulgaarse Archeologisch Museum van Varna zijn te zien in de tentoonstelling Wonderen van het licht. Door de totaal verschillende collecties naast elkaar te presenteren illustreert de expositie de ontwikkeling van de wat statische Byzantijnse voorbeelden tot de vrijere en soms westers beïnvloede Russische ikonen en de zo karakteristieke eigenheid van de Bulgaarse iconografie met zijn kleurrijke ikonen. Het is voor bezoekers een unieke gelegenheid om enerzijds de verscheidenheid in de eenheid en anderzijds de overeenkomsten in de verschillen te ontdekken.

Kazimir Malevitsj: de jaren van de figuratie

schilderij van MalevitsjVanaf 25 november presenteert het Drents Museum een solotentoonstelling van de belangrijkste Russische kunstenaar uit de eerste helft van de 20ste eeuw: Kazimir Malevich (1879-1935). In de presentatie is een topcollectie van 60 originele schilderijen te zien, afkomstig uit het State Russian Museum in St. Petersburg. Uniek aan deze tentoonstelling is dat vooral het latere en vrij onbekende figuratieve werk van Malevich centraal staat. Hij maakte dit werk vanaf 1928 tot zijn dood in 1935.

Tijdens het bewind van Lenin en Stalin maakte Malevitsj voornamelijk figuratief werk met het boerenleven als centraal thema. In de tentoonstelling wordt duidelijk of hij dat deed onder invloed van het socialistisch realisme en zo ja, in hoeverre. De periode 1928-1935 is in ieder geval de meest onderbelichte fase in zijn oeuvre. Dat heeft er onder meer mee te maken dat bijna de volledige verzameling werken na Malevitsj' dood via zijn erven in het Russisch Museum terechtkwam en buiten Rusland nauwelijks bekend werd. Pas na de perestrojka kreeg de verzameling enige bekendheid.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Russische themadag met vertellingen, gastronomie en muziek

Het Armeens-Russische strijkkwartet Nairi verzorgt 's middags en 's avonds 15 november een optreden, waaromheen een Russische themadag georganiseerd wordt met poëtische voordrachten, sprookjesvertellingen en een Russisch diner.

Parelvissers

het duetDe Staatsopera van Tatarstan speelt in oktober en november De Parelvissers. Het wereldberoemde duet van De Parelvissers maakt deze opera nog altijd een publiekslieveling. Het meesterwerk van Bizet vertelt het verhaal van de strijd tussen vriendschap en liefde, trouw en verraad.
Voor het grote publiek is De Parelvissers vooral bekend vanwege het prachtige duet ‘Au fond du temple saint’, maar ook de aria van Nadir in de eerste acte, ‘Je crois entendre encore’ , is een favoriet van velen.
Het geliefde operagezelschap uit Tatarstan komt al ruim twintig jaar naar de Nederlandse theaters met de mooiste operaklassiekers. De enscenering van De Parelvissers is altijd een puzzel, vanwege de minimale handelingen. (meer info en reserveren)

Tientallen voorstellingen op verschillende plekken in Nederland t/m 22 november: speellijst

Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Van 23 oktober t/m 15 november houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet koor van 45 mannen onder leiding van Johan L. Rodenhuis brengt Byzantijnse en folkloristische muziek uit Oost-Europa


het koorSlavisch Koor Byzantium

Het gemengd Slavisch Koor Byzantium onder leiding van Alesia Shayeva (sinds januari 2011) uit de regio Gooi- en Eemland telt ongeveer 35 leden en specialiseert zich in het zingen van a-capella Slavische kerk- en volksmuziek.


Een Russische reis met gitariste Irina Kulikova

Gitariste Irina Kulikova is een graag geziene gast op de internationale podia en festivals. Ze werd geboren in de hoofdstad van de zuidelijke Oeral en begon op vijfjarige leeftijd met gitaar, onder begeleiding van haar moeder, de celliste Vinera Kulikova. Irina Kulikova studeerde aan de Gnessins Academie in Moskou, het Mozarteum in Salzburg en het Conservatorium van Maastricht, en zette in 2008 vijf internationale gitaarconcoursen op haar naam.

Alphens Kozakkenkoor

het koorHet Alphens Kozakkenkoor onder leiding van Arkadi Gankin heeft ongeveer 35 leden. De stemmen zijn verdeeld over bassen, baritons, eerste en tweede tenoren. Het repertoire bestaat uit byzantijns-liturgische muziek en kozakkenliederen.

De wekelijkse repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in de Maranathakerk, Jongkindt Coninckstraat 2 in Alphen aan den Rijn. Nieuwe leden, met name eerste tenoren, zijn welkom en kunnen contact opnemen met een van de bestuursleden.

Optreden op zaterdag 15 november de Adrianuskerk in Langeraar.


optreden in de Hermitage AmsterdamSlavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 22 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

Bolshoi ballet live

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Komend seizoen vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De eerste voorstelling is op 26 oktober 2014 en de laatste op 19 april 2015. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. De ballet voorstellingen zijn ook te zien in Cinemec Ede, Foroxity Sittard-Geleen, CineCity Vlissingen en Kinepolis België (tien steden).

Voorstellingen: De dochter van de Farao (16 of 23 november), Bayadère (7 december, 16.00 uur), De Notenkraker (21 december, 16.00 uur), Het Zwanenmeer (25 januari 2015, 16.00 uur), Romeo en Juliet (8 maart, 16.00 uur), Iwan De Verschrikkelijke (19 april 2015, 17.00 uur).

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concert: zondag 16 november, 09.45 uur in Kerk St. Pieter op de Berg, Maastricht en zondag 14 december in de Sint-Michaëlskerk, Thorn


de zangeres in traditionele kledij met een soort luitMuziek en zang uit de steppen

Uljan Baïbusynova is een van de weinig vrouwelijke artiesten die de kunst van de ‘jirau’ beoefent. Deze oude kunstvorm kenmerkt zich door een verrassend metalige keelklank, geproduceerd door een lage zangstem. Ze wordt begeleid door authentieke instrumenten, waaronder de tweesnarige dombra (een soort luit), de sibisgi (een houten blaasinstrument) en de kobiz (een tweesnarig strijkinstrument). Baïbusynova houdt de eeuwenoude orale traditie van Kazachstan in stand door wereldwijd concerten te geven en jongeren in de jirau te onderwijzen.

De Notenkraker

Scene uit 'De Notenkraker' van de Staatsopera van TatarstanKerstavond, een knappe prins en een overweldigende sprookjeswereld. De Notenkraker is de balletklassieker voor de decembermaand. Het avontuurlijke verhaal van Clara en de betoverende Notenkraker is het magische kerstballet voor jong en oud.
Ook in januari is de voorstelling, gebracht door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan, nog ruimschoots te zien. De muziek van Tsjaikovski is herkenbaar voor iedereen en de honderden kostuum zijn een genot voor het oog.

Speeldata van 9 december t/m 30 januari


Scene uit 'Giselle' van de Staatsopera van TatarstanGiselle

Wereldwijd is Giselle één van de meest opgevoerde klassiek-romantische balletten. Het verhaal is, ondanks dat het bijna twee eeuwen oud is, nog steeds veelzeggend. Pure liefde, bedrog, wraak en vergiffenis zijn de leidende thema’s van dit schitterende ballet, uitgevoerd door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan.

Speeldata van 21 december t/m 31 januari


Mariana Izman

foto van IzmanMariana Izman begon haar muziekopleiding op zesjarige leeftijd in Chisinau, Moldavië. In 1997 verhuisde zij naar Nederland en zette haar studie voort bij Marcel Baudet. Ze heeft verschillende prijzen gewonen. In de afgelopen jaren trad Izman als soliste met diverse orkesten op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel.

Optredens: 28 november in Leiden en 21 december in Oegstgeest.

Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Ook voor tangofeesten (+ Rauf Berman). U kunt zich aanmelden voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief met concertlijst van Kurylenko.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.


Don KosakenChor Russland

de dirigent in actieHet Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata van 30 november t/m eind december

Pletnev in actie achter een pianoMikhail Pletnev

in de serie Meesterpianisten speelt de Russische pianist Mikhail Pletnev na acht en half jaar afwezigheid werk van Bach, Schumann en Skrjbin.
Pletnev wordt vooral bejubeld om zijn lichte en heldere speelstijl, in de traditie van Rachmaninoff, Godowsky en Horowitz. Ook zijn ongekend rijke arsenaal aan klankkleuren en speelmanieren roept herinneringen op aan deze grote pianisten. Hij heeft een zeldzaam vermogen om ongekend zacht te spelen.

Zlatoust

In december komt het Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') van Michail Borodjanski nog een keer naar Nederland voor een tournee. Er zijn in ieder geval vier concerten gepland. Wellicht komen er nog een aantal bij. Zlatoust zal ook een aantal optredens voor besloten gezelschappen verzorgen.

Het Zwanenmeer

de balletdansersHet Ballet van de Staatsopera van Tatarstan is één van de topgezelschappen van de Russische federatie en hooggewaardeerd op het gebied van de grote klassieke balletten. Traditiegetrouw is het gezelschap in de maanden december en januari te zien in de Nederlandse theaters met een sprookje voor jong en oud: Het Zwanenmeer.
Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

Voorstellingen van 17 december t/m 1 februari 2015

Gulnara ShafigullinaGulnara Shafigullina

De in Nederland wonende Russische lyrische sopraan Gulnara Shafigullina (Krymsk, 1985) verzorgt regelmatig klassieke optredens op diverse podia in Nederland en het buitenland. In 2013 is Gulnara cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam op klassieke zang. Ze heeft diverse internationale competities gewonnen.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 7 december in Doorn, 12 december in Amerongen, 14 en 20 december in Utrecht en 4 januari in Hoorn.


Maria Prokofieva poseert met haar pianoMaria Prokofieva

De Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft veelvuldig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano onderricht geeft.

Optredens: 20 december in Amsterdam, 4 januari 2015 in Santpoort-Noord, 8 februari 2015 Amsterdam, 5 maart 2015 in 's-Hertogenbosch.


Andris Nelsons en Alexei Ogrintchouk

De jonge Letse dirigent Andris Nelsons - ooit ‘de nieuwe Karajan’ genoemd - maakt furore in de opera en de concertzaal. Hij leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in Brussel met muziek van Mozart en Sjostakovitsj en met het Hoboconcerto dat Richards Strauss componeerde toen hij 81 jaar oud werd. Het lieflijke, melodische werk is ook een technisch hoogstandje voor hoboïsten. De Rus Alexei Ogrintchouk gaat de uitdaging aan.

Gezicht van MelnikovAlexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov wordt geroemd om zijn verbeeldingskracht en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren.

Op 16 mei 2015 speelt hij werk van Skrjabin en Feldman: www.muziekgebouw.nl

Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in Nederland en daarbuiten tot en met 21 mei 2015.


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875. Meer info.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.


Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

THEATER

Overwinning op de zon

Sinds 1994 verzorgt de opleiding Slavische talen en culturen van de Universiteit van Amsterdam regelmatig toneeluitvoeringen met studenten onder leiding van Jenny Stelleman, die Russische letterkunde en drama/theater doceert. In november speelt de groep een reconstructie van de opera De Overwinning op de Zon, een hoogtepunt in de geschiedenis van het Russische futurisme. Met zijn decors en kledingontwerpen legde Malevitsj de basis voor zijn suprematisme.

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Tientallen voorstellingen van 30 september 2014 tot en met 23 april 2015

beeld van een optreden van GRUBBGRUBB

Gypsy Roma Urban Balkan Beats (GRUBB) is een spannende theatervoorstelling, gemaakt door Roma-jongeren (14-20 jaar) uit Servië, mede ondersteund door internationale kunstenaars. In GRUBB wordt de traditionele Roma-muziek als basis gebruikt voor de hiphop en rap van nu. GRUBB behandelt thema's als vriendschap, de eerste liefde, hun dagelijkse strijd tegen armoede en de vooroordelen.

GRUBB is begonnen tijdens muziek-en dansworkshops van de GRUBB School. Het is de eerste voorstelling van een groep jongeren wiens stem nooit eerder werd gehoord; 25 artiesten, waaronder een band, dansers, zangers en rappers. Geïnspireerd door het talent van deze jonge artiesten sloten internationaal gerenommeerde kunstenaars zich vrijwillig aan bij de groep.

Voorstellingen van 27 januari 2015 t/m 7 februari 2015

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt ook in 2014 en 2015 een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make-up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen: 21 april 2015 in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), 22 april 2015 in Dilbeek (CC Westrand) en 23 april 2015 in Eindhoven (Parktheater)


FILM

Eastern Neighbours Film Festival

Het Eastern Neighbours Film Festival in Den Haag (6-15 november) staat dit jaar in het teken van 25 jaar Val van de Muur. Speciale festivalgast is de Tsjechische documentairemaker Filip Remunda, die zijn film Dobrý ridic Smetana (De brave chauffeur Smetana) presenteert en deelneemt aan een debat waarin wordt teruggeblikt op de 25 jaar sinds het verdwijnen van het IJzeren Gordijn. Er zijn onder andere fims te zien uit Montenegro, Abanië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Macedonië, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Rusland.

Que viva Mexico!

Op 28 november vertoont Spoetnik-Antwerpen de film Que viva Mexico! van Sovjet-cineast Sergey Eisenstein.
In 1931/1932 maakte Sergej Eisenstein met zijn cameraman Eduard Tissé opnames voor wat een epos had moeten worden over het volk en de cultuur van Mexico tegen de achtergrond van zijn koloniale geschiedenis, van de Maya’s tot de revolutie van 1910. Door allerlei intriges zou Eisenstein er nooit in slagen het materiaal te monteren en de film helemaal af te werken.
In 1979 maakte Eisensteins regie-assistent Grigori Aleksandrov, op basis van het beeldmateriaal en bewaard gebleven nota’s met regie-aanwijzingen, deze reconstructie. Uit deze versie blijkt dat Que viva Mexico! misschien wel Eisensteins meest exotische , meest poëtische en tevens meest mystieke film zou zijn geworden.
Speelduur : 84 min. + 30 min. extra’s. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.
Eisensteinspecialist Bruno Bove geeft vooraf een inleiding.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Slavistendagen in Amsterdam

Tijdens de Slavistendagen, het tweejaarlijks treffen van Nederlandse en Vlaamse Slavisten, organiseert de opleiding Slavische talen en culturen aan de UvA een lezingenprogramma.
Op zaterdag 15 november is er in de middag, van 13.00 tot 16.15 uur, een interessant en veelzijdig lezingenprogramma, speciaal samengesteld voor een breed publiek. Er zijn onder andere lezingen over de Eerste Wereldoorlog, over 20e eeuwse Russische schilderkunst en film, over de Avant Garde, over Poetin en de onafhankelijkheid van Oekraïne.
Zie vooral ook het volledige programma in het attachment.
De middag wordt afgesloten met een kort concert door het Russisch Kamerkoor o.l.v. Anna Azernikova, en een borrel.

Vrijwilligers gezocht

Komende zomer ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne (2x) en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.