Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

Tot en met augustus 2013 ploos René Does de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan. In de rubriek 'Russisch leven' kunt u ze nog lezen.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

schilderij waarop afgebeeld wordt dat Aleksandr op een bootje afscheid neemt van NapoleonAlexander, Napoleon & Joséphine

In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.
Aan de hand van ruim tweehonderd schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en indrukwekkende wapens wordt het verhaal verteld van twee grote heersers en van female power. Vriendschap, oorlog, liefde en politiek staan centraal, maar ook Joséphines grootse kunstcollectie, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Luini en Canova.

schilderij van MalevitsjIn de tentoonstelling herleeft de strijd tussen twee keizers op het onstuimige Europese toneel. Van hun aanvankelijke vriendschap, de ontmoeting op een vlot in Tilsit, de broze vrede, tot aan de grote veldslagen en het brandende Moskou. Op de achtergrond speelt één vrouw een grote rol in beider levens: Joséphine de Beauharnais. Uiteindelijk belandt haar collectie uit haar paleis Malmaison in het Winterpaleis in St.-Petersburg.

werk van KarasikColor is Optics

Het specialisme van de Russische kunstenaar Michail Karasik (1953) is grafiek en met name het gelithografeerde kunstenaarsboek. Als uitgangspunt voor deze bibliotheektentoonstelling is een grafiekserie genomen die hij maakte naar aanleiding van een handboek over kleurtheorie van Michail Matjoesjin, Spravotsjnik po tsvetoe (Handboek over kleur), dat in 1932 verscheen. Deze litho’s worden aangevuld met andere handboeken over kleur van onder meer Josef Albers, Paul Schuitema en Jasper Johns. Zo geeft deze tentoonstelling een overzicht over het thema kleur in de twintigste-eeuwse kunstgeschiedenis.
Bij de tentoonstelling verschijnt een Engelstalige catalogus met tekstbijdragen van Irina Karasik (Russisch Museum), Jared Ash (Metropolitan Museum Library), Margareta Tilberg (Matjoesjin specialist) en Albert Lemmens en Serge Stommels (curatoren van de LS collectie).

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens zondag 22 maart, vrijdag 15 mei, zondag 7 en zaterdag 27 juni.

Slavuj voor tv-studio in Sarajevo, 2012Slavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 22 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 29 maart in Den Bosch en 12 april in Den Haag.

het koorDonKozakkenkoor

Het Nederlandse DonKozakkenkoor onder leiding van Sergé Latychev heeft inmiddels meer dan 500 concerten gegeven. Het mannenkoor dat in 2009 zijn 25-jarig jubileum heeft gevierd, bestaat uit ruim 30 leden. Iedere stemsoort heeft een aantal zangers die als solist of voorzanger optreden. Het repertoire omvat kerk-slavische gezangen die à capella worden gezongen. Daarnaast worden traditionele volksmuziek en kozakkenliederen ten gehore gebracht uit het Rusland van weleer, al dan niet begeleid door de bajan of door het Russisch-Oekraïens trio Otrada.

(Openbare) concerten: 11 april in Coevorden, 15 juni in Rotterdam


Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 3 mei in Culemborg en 10 mei 2015 in Laren.


Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in Nederland en daarbuiten tot en met 21 mei 2015.


Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Ook voor tangofeesten (+ Rauf Berman). U kunt zich aanmelden voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief met concertlijst van Kurylenko.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Georgian Legend

acteurs van Georgian LegendDeze spectaculaire Georgische dansshow treedt al jaren wereldwijd op in uitverkochte zalen en is nu eindelijk in ons land te zien. Met prachtige (live-)muziek, schitterende dansen en kleurrijke kostuums laten de Georgiërs u een historische reis beleven door de indrukwekkende Kaukasus. Metershoge sprongen, spectaculaire gevechten en gracieuze dansen – de show van Samaia is een lust voor het oog. Met de beroemde Kaukasische dansen vertellen de artiesten het verhaal over goed en kwaad, over moed en doorzettingsvermogen van dit bijzondere volk.

Tientallen voorstellingen van 24 maart t/m 3 mei.

het koorSlavisch Koor Byzantium

Het gemengd Slavisch Koor Byzantium onder leiding van de Wit-Russische Alesia Shayeva (sinds januari 2011) uit de regio Gooi- en Eemland telt ongeveer 35 leden en specialiseert zich in het zingen van a-capella Slavische kerk- en volksmuziek.

Concert: zaterdag 4 april in Achterveld


Armeens-Joodse muziek

Hayk Melikyan speelt Armeens-Joodse muziek en composities van de Armeens-Joodse componist met Nederlandse wortels: Willy Weiner


Bolshoi ballet live

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Komend seizoen vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De eerste voorstelling is op 26 oktober 2014 en de laatste op 19 april 2015. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle. De ballet voorstellingen zijn ook te zien in Cinemec Ede, Foroxity Sittard-Geleen, CineCity Vlissingen en Kinepolis België (tien steden).

Nog één voorstelling: Iwan De Verschrikkelijke (19 april 2015, 17.00 uur).

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland en woonachtig in Amsterdam sp-eelt onder meer Prokofiev, Rachmaninov, Scrjabin en Sjostakovitsj.

Optredens op 11, 12, 18, 25, 26 en 27 april in Nederland.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concerten: 12 april in Kwadendamme en 31 mei in Vlissingen.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concerten: zondag 8 maart in de Sint-Remigiuskerk, Klimmen; zaterdag 4 april 2015 Paaswake om 20.00 uur in de Bernardinus kapel, Heerlen; zondag 14 juni 2015 in de Kerk St. Pieter Boven, Maastricht; zaterdag 3 oktober 2015 in de St. Lambertuskerk, Nederweert; zondag 8 november 2015 Slavisch-Byzantijnse Liturgie in de Kerk van St. Pieter Beneden, Maastricht

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Russisch Pasen met trompettist Gábor Boldoczki

Vier Pasen in Russische stijl met Rimski-Korsakovs romantische Paasouverture. Russisch-orthodoxe melodieën inspireerden de, overigens zelf niet-gelovige, componist. In de ouverture combineert hij kerkelijke en heidense elementen van het Paasfeest. Mysterieus en feestelijk. Van zijn vriend Moesorgski speelt de philharmonie zuidnederland het beroemde Nacht op de kale berg.

Gezicht van MelnikovAlexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov wordt geroemd om zijn verbeeldingskracht en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren.

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

THEATER

Tussenrussen

Het Amsterdamse toneelspelerscollectief De Theatertroep speelt in het kader van de elfde editie van Troup et Nuit, een theatrale jam-sessie met als uitgangspunt Russische schrijvers zoals Gogol, Tsjechov, Boelgakov, Tolstoj.

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Tientallen voorstellingen t/m 23 april 2015

de acteursOom Wanja

De dagelijkse regelmaat op het landgoed van Wanja en zijn nichtje Sonja wordt verstoord met de komst van twee nieuwe bewoners, de oude professor en zijn veel jongere vrouw Jelena. Alles komt stil te liggen. Iedereen drinkt, filosofeert en verwaarloost zijn werk. Langzaam maar zeker komen alle personages op een plek waar ze niet meer aan zichzelf kunnen ontsnappen.
Oom Wanja is een hartverscheurende theatertekst van Anton Tsjechov. Over een groep mensen die stuk voor stuk liefhebben en verlangen, maar terecht zijn gekomen in een uitzichtloze situatie.

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt ook in 2014 en 2015 een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make-up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen: 21 april in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), 22 april 2015 in Dilbeek (CC Westrand) en 23 april in Eindhoven (Parktheater)


FILM

Russische films

In het kader van het Movies that matter-festival zijn er in Filmhuis Den Haag vier Russische films te zien: Cargo 200 over gesneuvelde Russische militauiren in Oekraïne; Children 404 over het leven van homoseksuele jongeren in Rusland (20, 22 en 24 maart); The Term over een Russische oppositieleider (21, 22 en 27 maart); Leviathan, zie onder (21, 27 en 28 maart).

The Tribe

De eerste lange speelfilm van de Oekraïense regisseur Miroslav Slabosjpitski. Zijn portret van de tiener Sergei die zich staande houdt in het criminele milieu van een doveninternaat, won tal van prijzen waaronder die van de Semaine de la Critique in Cannes. De film is gesproken in doventaal en op uitdrukkelijk verzoek van de regisseur niet ondertiteld.
Tiener Sergei wordt op een internaat voor dove jongeren geplaatst en moet zich een plaats zien te veroveren. Hij besluit zich aan te sluiten bij The Tribe, een crimineel netwerk dat zich met prostitutie en diefstal bezighoudt en de dagelijkse gang van zaken in het internaat controleert. Na een paar geslaagde overvallen klimt Sergei op in de rangen van de bende. Wanneer hij verliefd wordt op Anna, het liefje van een van de bendeleiders, doorbreekt hij echter alle ongeschreven regels.

Leviathan

In een klein stadje vlakbij de Barentsz Zee werkt en woont autoreparateur Nikolaj (Aleksei Serebryakov) met zijn jonge vrouw Lilja en zoon Romka uit een eerder huwelijk. Hij is gelukkig daar, totdat burgemeester Vadim Sergeyich roet in het eten gooit. Deze wil een dierbare plek vol met herinneringen gaan platgooien. Nikolaj is bang dat hij alles zal verliezen als dit gebeurt. Maar dit maakt Vadim alleen maar meer gedreven om zijn plan door te zetten.

locaties en data

Durak

Aangrijpende thriller van Yuriy Bykov, moreel drama en vernietigend sociopolitiek portret van Rusland. Een gewetensvolle loodgieter staat op tegen de corrupte burgemeester als een gammel gebouw op instorten blijkt te staan.


bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Lezing: Met Napoleon naar Moskou

Schrijver Joost Welten verzorgt een lezing.

Studiedag Russische literatuur en cultuur

Op zaterdag 13 juni wordt de jaarlijkse studiedag Russisch van Levende Talen gehouden in Amsterdam. Vanaf eind april staat het programma op de website. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.