Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

ROOD! Heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie, 1930-1941

afbeelding van een megalomaan gebouw uit de tentoonstellingNa de Russische revolutie van 1917 besloten de machthebbers in de nieuwe Sovjet-Unie hun ideeën op een unieke wijze te gaan uitdragen. De Sovjet-ideologie zou worden gepresenteerd via radicale avant-gardistische ontwerpen, gemaakt door de culturele elite van het land. Als vurige aanhangers van de nieuwe orde vormden schrijvers en beeldend kunstenaars als het ware een artistiek leger dat net als het Rode Leger ten dienste van de staat stond. Vooral in de jaren dertig was er geen natie ter wereld die zoveel eersteklas kunstenaars in dienst had voor propagandadoeleinden als de Sovjet-Unie.
De tentoonstelling biedt een overzicht van meer dan 150 heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie van de periode 1930-1941. Er worden foto's, collages, boekillustraties en grafisch ontwerpen getoond die de communistische machthebbers gebruikten om iedereen te overtuigen van de pracht en de lichtende toekomst van het Sovjet-rijk.

getekend portret van StaritskyAnna Staritsky

In deze bibliotheektentoonstelling komt het bijzondere grafische werk van Anna Staritsky (1908-1981) aan bod, zowel in boekvorm als in vrije grafiek. Staritsky kwam oorspronkelijk uit Rusland en woonde en werkte in België en Frankrijk. In de tentoonstelling met werken op papier is de creatieve en artistieke groei te zien van een kunstenaar die in de jaren dertig van de vorige eeuw begon als klassiek illustrator en zich vervolgens ontwikkelde tot een eigenzinnig kunstenaar. Met haar vernieuwende ideeën over de vorm en structuur van het kunstenaarsboek heeft zij de Franse boekkunst van de zestiger en zeventiger jaren van de 20ste eeuw mede vorm gegeven.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

ikoonEt Resurrexit

Deze tentoonstelling Et Resurrexit, passie en opstanding op ikonen laat de fascinerende beeldtaal van Russische en Griekse ikonen rond de lijdenstijd en Pasen zien. Samen met fraai versierde Russische paaseieren, bronzen kruizen uit de collectie Jeckel en aan de passie gerelateerde Moeder Gods-ikonen. Een groot aantal ikonen is vanwege thematiek, herkomst of datering zeer zeldzaam en nog niet eerder voor publiek geëxposeerd.
De tentoongestelde ikonen zijn voor een deel afkomstig uit de beroemde kunstcollectie van SD Worx, die het Ikonenmuseum onlangs in langdurig bruikleen heeft gekregen. Daarnaast worden ikonen uit Nederlands, Belgisch en Duits particulier bezit en de eigen collectie van het Ikonenmuseum tentoongesteld.

Boris Mikhailov - Ukraine

foto van Mikhailov: close up van hoofd met open mond waarin nog 1 tandDe fotograaf Boris Mikhailov (Oekraïne 1938) experimenteerde zijn hele carrière met het fotografische medium. Zijn werk varieert van documentatie tot reconstructie, van theatrale verbeelding tot de intimiteit van het dagboek, van het verhalende tot het esthetische. Steeds vervlochten met zijn oeuvre is de geschiedenis van zijn thuisland. De val van de Sovjetunie valt dan ook midden in zijn inmiddels vijftigjarige carrière.
De tentoonstelling focust met meer dan 300 werken op Mikhailovs thuisland Oekraïne. Hij verbeeldt, beschrijft en vervormt zijn land al sinds de jaren ‘60 tot en met de recente Euromaidan-revolutie in Kiev. Boris Mikhailov – Ukraine bestaat uit tien series, die elk een cruciale fase in zijn oeuvre aankondigen: Superimpositions (1968-75), Black Archive (1968-79), Red Series (1968-75), Luriki (1976-81), Crimean Snobbism (1981), Salt Lake (1986), At Dusk (1993), Case History, zie nevenstaande foto (1997-98), Tea Coffee Cappuccino (2000-2010) en The Theater of War (2013).

tunnel in een bunkerRelics of the Cold War

Het Duits Historisch Museum in Berlijn vertoont fotografisch materiaal van de Nederlandse fotograaf Martin Roemers. Zijn project Relics of the Cold War laat de landschappen en infrastructuur zien van de Koude Oorlog in 73 grote foto's, genomen tussen 1998 en 2009, uit tien Europese landen: Rusland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Letland, Litouwen, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en (Oost- en West-) Duitsland.
Bekijk een interview met Roemers op Youtube.

Catharina de Grote

geschilderd portret van Catharina de Grote250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. De tentoonstelling, met ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg, ontrafelt haar leven en schetst haar karakter.
Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Catharina had een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.
Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Khachaturian ensemble

de 6 leden van het ensembleHet zeskoppige Khachaturian ensemble, opgericht in 2014 door studenten van het conservarorium Amsterdam en de Keulse Hochschule für Musik, treedt in verschillende samenstellingen op (vanaf duo's). afhankelijk van het repertoire. De studenteen van het kamermuziek ensemble bestaan uit 2 violisten, een bespeler van de altviool, een klarinettist, een cellist en een pianist. Ze voeren niet alleen bekende stukken uit, maar ook nieuw repertoire en eigen varianten.

Concerten: 22 mei in Meeden en 19 november in Ravenstein.


optreden van RusalkiMeer van Meerminnen

Het internationale wereldmuziek kwartet Rusalki (Russisch voor 'meerminnen') heeft een repertoire van meer dan 70 liederen in ruim 25 talen. Er is geen of weinig instrumentale begeleiding.
Rusalki heeft meer dan 500 concerten gegeven, onder andere bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, Sail 2000, het Oerol festival, het beroemde Slavyanski Bazar in Kiev, hoofdstedelijke optredens in Het Concertgebouw en Paradiso en in kerken, concertzalen en kastelen door het hele land.


Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Regelmatig optredens vanaf 10 april.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 24 maart in Utrecht, 10 april in Den Haag, 17 april in De Meern en 8 mei in Doorn.

het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concerten: 26 maart in Heerlen, 24 april in Noordwijkerhout en 12 juni in Maastricht

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 28 februari 2016 in Bilthoven, 6 maart in Culemborg, 20 maart in Driebergen, 1 mei in Laren, 22 mei in Culemborg, 4 september in Culemborg en 11 september in Heeswijk.


Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 16 april in Best, 24 april in Oost Souburg, 15 mei in Dishoek en 4 juni in Middelburg.

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Internationale Optredens in alle maanden van 2016.


leden van SlavujSlavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 25 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.
In de eerste week van mei reisde Slavuj door Georgië, waarna het koor nieuw repertoire uit dit land aan het programma heeft toegevoegd. Maar ook zullen er liederen klinken uit Oekraïne, Turkije en Rusland. Een speciale plek is er ingeruimd voor de stemmen van Levan Samkurashvili en Keti Tsiklauri. Zij komen over uit Georgië om hun bijdrage aan het concert te leveren.

Nino GvetadzeNino Gvetadze

De Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 28 maart in Eindhoven, 3 april in Heerlen en 24 april in De Deel.


Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.

Optreden: zondag 10 april in de Keizersgrachtkerk, Amsterdam.


Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111).
Enkele voorbeelden van optredens. Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

In juni verzorgt het Kamerkoor een concert: Sjostakowitsj en tijdgenoten.


Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optreden: 2, 8 en 23 april in Amsterdam; 23 april in Wageningen.


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens 9 april in Schagen met koor Sint Petersburg en koor Amarilli en 25 juni met koor Amarilli in Alkmaar.


Mariam BatsashviliMariam Batsashvili

De Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, geeft regelmatig concerten.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concerten: 10 april in Geldrop, 15 april in Den Haag, 16 april in Heemstede en 26 juni in Bussum met het Alma kwartet.

Aleksei Volodin

het duetDe Russische pianist Alexei Volodin werd opgeleid bij de Georgiër Elisso Wirsaladze, maar staat sinds lang op eigen benen. Hij combineert technisch meesterschap met stijlvolle elegantie. Hij speelt het derde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven.

Bekijk een uitvoering van 18 minuten uit het najaar van 2011 op mariinsky.tv

Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens en komt hiervoor in februari 2016 naar Nederland, waar hij het orkest van het Koninklijk conservarorium van Den Haag leidt met werken van Mozart (Serenade for Winds E-flat Major No.11 KV 375) en Haydin (Symphony No. 104 D-Major) en het Hobo-concert van Bellini (E-flat Major) opvoert.

Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Maria Prokofieva

Maria Prokofieva poseert met haar pianoDe Wit-Russische (forte-) pianiste Maria Prokofieva begon haar muzikale opleiding op vijf jarige leeftijd. Van 2007 t/m 2010 studeerde ze aan het Amsterdamse Conservatorium. Ze geeft regelmatig recitals en kamermuziek optredens in Nederland, België en Frankrijk. Maria is woonachtig in Nederland, waar ze ook piano-onderricht geeft.

Optredens: 2 april in Den Bosch, 8 april in Santpoort-Noord en 30 april in Amsterdam.

Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concert op 24 april in Grootebroek.


THEATER

Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Platonov

beeld uit de voorstellingNTGent speelt een extreem ingekorte versie van Tsjechovs jeugdwerk Platonov. Het oorspronkelijke stuk telt een twintigtal personages, talloze scènes, een labyrint van intriges en duurt vier tot zes uur. In de bewerking van Luk Perceval wordt het stuk teruggebracht tot een kern van iets meer dan anderhalf uur en negen acteurs. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven. 'Aan het eind staan alle spelers op een rij, met een wanhopige blik, betraande ogen, en doorgelopen make up.' (De Volkskrant, 28-1-2013)

Voorstellingen op 21 en 22 april 2016 in Gent.


affiche van de voorstellingDe Kersentuin

Weduwe Ljubov Ranjevskaja keert terug uit Parijs naar haar ouderlijk huis in Rusland: een landgoed dat in de wijde omtrek bekendheid geniet door zijn oude kersentuin. Haar terugkeer is beladen. Enkele jaren eerder vertrok ze naar het buitenland, nadat haar man zich had dood gedronken en haar zoontje was gestorven.

Haar vroegrijpe dochter Anja heeft Ljubov overgehaald om terug te keren en de confrontatie met de herinneringen aan haar overleden kind aan te gaan. Deze emotionele geschiedenis wordt doorkruist door een ander, heel wat prozaïscher verhaal. Ljubov heeft schulden. Daardoor dreigt de kersentuin enkele dagen na haar terugkeer openbaar te worden verkocht, het huis te worden afgebroken en het landgoed verkaveld voor de bouw van buitenverblijven.

Voor de tweede keer regisseert Johan Simons een stuk van Tsjechov. Volgens Simons portretteert Tsjechov met Ljubov de moderne mens als nomade die vervreemd raakt van zijn wortels. Uiteindelijk lijdt het tot de ultieme vraag: waar willen we, als het zover is, sterven?

Voorstellingen in België en Nederland t/m 8 juni 2016.


FILM

Sketches of Siberia

beeld uit de film: vos, truck en manIn 1913 nam poolreiziger Fridtjof Nansen deel aan een expeditie om een handelsroute te vestigen, vanuit Noorwegen, door de poolzee naar het binnenland van Siberië. Het lukte hem om via de machtige Jenisej rivier tot aan Krasnojarsk te varen, een stad in Zuid-Siberië. Zijn dagboekteksten, aangevuld met foto’s van de lokale bewoners, vormen een fascinerende lectuur, waarin hij veel raakvlakken ziet met de kolonisatie van Amerika.
Sketches of Siberia is een filmische, associatieve documentaire in de vorm van een road/boatmovie waarin elementen uit verleden en heden van Siberië worden gevisualiseerd. Binnen thema’s als kolonialisme, bodemexploitatie en demografische ontwikkelingen, vooral met betrekking tot het lot van de inheemse volken en de instroom van veroordeelden en bannelingen, gaat men op zoek naar de menselijke maat die in een precaire balans verkeert. De observaties van Nansen worden gespiegeld aan het heden.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Studentencongres over Rusland: Rusland begrijpen? De jaren 90 en anno nu.

Vier Ruslandkenners spreken over kunst, geopolitiek en het associatieverdrag met Oekraïne:
13:15 - Wierd Duk (historicus, journalist, auteur, Ruslandkenner en correspondent in Duitsland): 'Geopolitieke achtergronden van het Associatieverdrag'
14:15 - Pauline Michgelsen (expert Russische kunst en cultuur door de jaren heen en auteur Portret van Rusland): 'Grisja Broeskin en de Russische kunstwereld in en na 1988'
15:30 - Arno Wellens (onderzoeksjournalist, hoofdredacteur 925.nl en auteur van Het Euro Evangelie): 'Corruptie in Oekraïne en de gevaren van het Associatieverdrag'
16:30 - Stefan Hedlund (Ruslandkenner en auteur van boeken over het Soviet model, transitie van plan- naar markteconomie en energiepolitiek van Rusland): 'Ukraine - squashed between Russia and the West' (Engels)

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique; www.smirnova.eu.

Dwarsdenken

Het congres Dwarsdenken is bedoeld om een ander geluid te laten horen, een geluid dat in de mainstreammedia soms ondergesneeuwd dreigt te raken. Vier deskundigen op het gebied van Rusland en de relaties tussen Rusland en het westen, onder wie Karel van Wolferen en Gilbert Doctorow, komen op deze dag uitgebreid aan het woord.

Russische Salon

Muziekcafé De Koning in Hilversum start met een reeks bijeenkomsten onder de noemer Russische Salon. De bedoeling is om op één vrijdagavond per maand een culturele activiteit te organiseren rond dit immense land met zijn bewogen geschiedenis en grootse cultuur. Veel aspecten zullen aan de orde komen in lezingen, muzikale optredens, films en beeldende kunst, waarbij suggesties van bezoekers ter harte worden genomen. De initiatiefnemer is Hilversummer Wim Bosch die door zijn werk als boekverkoper bij boekhandel Pegasus, onder meer gespecialiseerd in Russische taal en cultuur, veel kennis over Rusland heeft opgedaan en al jaren evenementen op dit vlak organiseert.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.