Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

schilderij waarop afgebeeld wordt dat Aleksandr op een bootje afscheid neemt van NapoleonAlexander, Napoleon & Joséphine

In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.
Aan de hand van ruim tweehonderd schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en indrukwekkende wapens wordt het verhaal verteld van twee grote heersers en van female power. Vriendschap, oorlog, liefde en politiek staan centraal, maar ook Joséphines grootse kunstcollectie, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Luini en Canova.

schilderij van MalevitsjIn de tentoonstelling herleeft de strijd tussen twee keizers op het onstuimige Europese toneel. Van hun aanvankelijke vriendschap, de ontmoeting op een vlot in Tilsit, de broze vrede, tot aan de grote veldslagen en het brandende Moskou. Op de achtergrond speelt één vrouw een grote rol in beider levens: Joséphine de Beauharnais. Uiteindelijk belandt haar collectie uit haar paleis Malmaison in het Winterpaleis in St.-Petersburg.

werk van SaavkuevYuri Pervushin en Hamid savkuev

De Kunst-Concertzaal van Galerie Bloemrijk Vertrouwen (GBV) exposeert schilderijen van Yuri Pervushin (1970) en beelden van Hamid Savkuev (1964).
De vernissage is op 8 mei om 19.30 uur met onder meer een inleiding Russische kunst door Frans van den Wijngaard om 19.45 uur.

Focus on Armenia

Aansluitend op de tentoonstelling Het rijk van de Sultan over de blik van renaissancekunstenaars op het Ottomaanse Rijk en in het kader van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog (2014-2016) besteedt BOZAR in 2015 bijzondere aandacht aan de Armeense cultuur en artistieke diaspora. Een programma met muziek, film, beeldende kunst en debat.

werk van KarasikColor is Optics

Het specialisme van de Russische kunstenaar Michail Karasik (1953) is grafiek en met name het gelithografeerde kunstenaarsboek. Als uitgangspunt voor deze bibliotheektentoonstelling is een grafiekserie genomen die hij maakte naar aanleiding van een handboek over kleurtheorie van Michail Matjoesjin, Spravotsjnik po tsvetoe (Handboek over kleur), dat in 1932 verscheen. Deze litho’s worden aangevuld met andere handboeken over kleur van onder meer Josef Albers, Paul Schuitema en Jasper Johns. Zo geeft deze tentoonstelling een overzicht over het thema kleur in de twintigste-eeuwse kunstgeschiedenis.
Bij de tentoonstelling verschijnt een Engelstalige catalogus met tekstbijdragen van Irina Karasik (Russisch Museum), Jared Ash (Metropolitan Museum Library), Margareta Tilberg (Matjoesjin specialist) en Albert Lemmens en Serge Stommels (curatoren van de LS collectie).

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl

Concerten: zondag 10 mei in De Meern, zondag 25 mei in Den Bosch (2x), zondag 15 november in Wassenaar, zaterdag 12 december in Tull en 't Waal.

Grigory Sokolov

Het is ieder jaar iets om reikhalzend naar uit te kijken: het recital door de Russische pianogigant Grigory Sokolov. Hij is de enige pianist die élk seizoen te gast is in de serie Meesterpianisten.

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 10 mei 2015 in Laren en 15 november in Culenborg.


Ekaterina Gumenyuk

De jonge Russische pianiste Ekaterina Gumenyuk maakt op 13 mei haar debuut in Het Concertgebouw. Ze heeft talloze internationale prijzen gewonnen en trad veelvuldig op in de Verenigde Staten, Europa en natuurlijk Rusland. Ekaterina Gumenyuk speelt werken van onder meer Chopin, Ravel en Liszt.

Russian Legends - Koren van het Rode Leger

enkele koorleden in actieVoor de eerste keer heeft Michajlo Markovitsj, solist bij het Koor van het Rode Leger, een schare van artiesten rond zich verzameld vanuit alle delen van het vroegere Russische rijk. Van Kozakkenkoren tot muzikanten uit Siberië, van het Keizerlijk Ballet tot solisten van het Rode Leger Deze groep van zestig artiesten brengt de grote klassiekers die iedereen kent. Zoals Le Temps du Muguet, Katjoesja, Les Feuilles Mortes, Lara’s Lied, Zwarte Ogen en natuurlijk het traditionele Kalinka. De Kozakken in hun traditionele klederdracht worden, zoals dat hoort vergezeld, van hun vrouwen. Hun schitterende kostuums zijn authentiek tot in de kleinste details. Het Keizerlijke Ballet met hun legendarische kostumering komen rechtstreeks vanuit Moskou en de streek rond Kazan, ten oosten van de hoofdstad. De solisten van het Rode Leger uit alle hoeken van Rusland.

Concerten in België: 14 mei in Namen, 16 mei in Luik, 17 mei in Brussel, 19 mei in verviers en 22 mei in Oostende. Meer info en kaarten.

Utrechts Byzantijns Koor

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 17 mei in Schipluiden, 24 mei in Den Bosch, 21 juni en 15 augustus in Amsterdam, 13 september in Vreeswijk, 27 september in Wijchen, 10 oktober in Epe, 11 oktober inDoorn, 25 oktober in laren , 31 oktober in Rijssen.

het koor in een kerkCaucasica

Caucasica is een gemengd a-capellakoor in Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov. Als enig koor in Nederland zingt Caucasica een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen.

Amsterdam Klezmer band

Amsterdam Klezmer bandDe Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Optredens in Nederland en daarbuiten tot en met 28 juni.


Volodymyr KurylenkoVolodymyr Kurylenko

Bajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland en woonachtig in Amsterdam sp-eelt onder meer Prokofiev, Rachmaninov, Scrjabin en Sjostakovitsj.

Optredens op 13 en 17 mei in Amsterdam.

Gezicht van MelnikovAlexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov wordt geroemd om zijn verbeeldingskracht en zijn vermogen om lange verhaallijnen te creëren. Op 16 mei speelt hij werk van Skrjabin en Feldman.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens vrijdag 15 mei, zondag 7 en zaterdag 27 juni.

Ouverture 1812

Speciaal voor de tentoonstelling Alexander, Napoleon en Joséphine spelen pianisten Laura Sandee en Anna van Nieukerken een bewerking van Tsjaikovski’s beroemde compositie Ouverture 1812. Tsjaikovski componeerde het stuk in 1880, naar aanleiding van de inwijding van de Moskouse Christus Verlosserkathedraal, die gebouwd was ter herinnering aan de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812.

Andrei Korobeinikov & Johannes Moser

De Russische pianist Andrei Korobeinikov speelt samen met de cellist Johannes Moser Debussy, Lutoslawski, Britten, Pärt en Sjostakovitsj.

een deel van de groepKalinka

Kalinka is een groep waarin al sedert 1968 de leden, die de Russische en Oekraïense folklore in hun hart hebben gesloten, zich met veel plezier en vol overgave wijden aan het beoefenen van folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit. De originele kostuums en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.
Kalinka bestaat uit een dansgroep die echte caractère-dansen of dorpsdansen beoefent onder leiding van dansleider Yevgeny Rudenko; een gemengd koor en solisten met als repetitor, tevens dirigent en artistiek leider Inna Ogarok; een orkest met als orkestrepetitor Natalyia Mizinova.

Optredens 31 mei in Vlaardingen, 19 september en 20 december in Rotterdam.

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concerten: 31 mei en 12 december in Vlissingen.

Balkan Vrouwenkoor

10 zangerssen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. Ze zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concerten: zondag 14 juni 2015 in de Kerk St. Pieter Boven, Maastricht; zaterdag 3 oktober 2015 in de St. Lambertuskerk, Nederweert; zondag 8 november 2015 Slavisch-Byzantijnse Liturgie in de Kerk van St. Pieter Beneden, Maastricht

Slavuj voor tv-studio in Sarajevo, 2012Slavuj

Het koor Slavuj bestaat uit 22 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt.

Byzantijnskoor Drenthe

het koorHet repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor

Het Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111). Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.

Bekijk een optreden uit 2009 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw.

Oktoich

Kamerkoor OktoichKamerkoor Oktoich vertolkt Russisch-orthodoxe kerkmuziek op geheel eigen wijze onder leiding van Aliona Ovsiannikova.

Belangstellenden om Oktoichiaan te worden kunnen zich aanmelden bij de dirigent (via www.oktoich.nl) of een repetitie bezoeken. De koorrepetities vinden plaats dinsdags vanaf 20.00 uur in de kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Oosterpark 9.


Fomin naast zijn vleugelMisha Fomin

Door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers wordt de pianist Misha Fomin vergeleken met legendarische musici uit het verleden, zoals Lipatti en Richter. Inmiddels treedt Fomin op in de beste zalen van de wereld, Carnegie Hall, Musikverein en het Konzerthaus.
Fomin speelt een breed repertoire, die zowel de stijlen van de Barok, de Klassieken, de Romantiek en het impressionisme omvat.

THEATER

Drie zusters

foto van de actrices Ariane Schluter, Anniek Pheifer en Katja HerbersDrie zusters van Anton Tsjechov ging in het najaar van 2012 in première bij het Nationale Toneel. Nu is de voorstelling weer te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
In Drie Zusters wordt een wereld op drift getoond, waarin mensen niet kunnen omgaan met veranderingen. De drie generaalsdochters Olga, Masja en Irina dromen van een groots en meeslepend leven, passionele liefde en volmaakt geluk. Ze spreken honderduit over hoe ze hun leven in eigen hand willen nemen, maar ze ondernemen echter geen enkele stap in die richting.
Drie Zusters duurt 3 uur inclusief een pauze van 20 minuten.

27 mei t/m 3 juni: koninklijke schouwburg, Den Haag


affiche van Russisch RouletteRussisch roulette

De Russen komen! Het Rode gevaar is dichterbij dan je denkt!
Ze zijn er al: knappe Russinnen geïnfiltreerd op de Hollandse bodem. Gewapend met de Russische ziel zijn ze in staat mannen te overmeesteren en vrouwen in verwarring te brengen. Onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Voor je het weet zit je midden in hun spel. Een intrigerend spel! Wees op je hoede! Of ben je juist wel in voor een spelletje?


Dokter Zhivago

Visser en Filippova als dokter Zhivago en LaraTheatermaker Hans Visser (Flairck) en Irena Filippova Visser maken al tien jaar programma’s over Rusland. In dit jubileumjaar zetten ze hun gezamenlijke schouders onder het wereldberoemde boek: Dr. Zhivago. Dokter Zhivago gaat over het woeste Rusland en haar revolutie, met indrukwekkende originele beelden uit die tijd, prachtige muziek en een romantisch verhaal. Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland aan het begin van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara. Visser en Filippova bezochten de plekken waar het beroemde verhaal zich heeft afgespeeld en maakten een meeslepende multimedia muziektheatervoorstelling van deze spirituele biografie over Rusland.

Voorstellingen van 16 oktober 2015 t/m 21 februari 2016 2015

FILM

Children 404

One World Film Festival Brussels 2015 wordt geopend met Children 404, over het leven van homoseksuele jongeren in Rusland. Na de film volgt een debat.

Leviathan

In een klein stadje vlakbij de Barentsz Zee werkt en woont autoreparateur Nikolaj (Aleksei Serebryakov) met zijn jonge vrouw Lilja en zoon Romka uit een eerder huwelijk. Hij is gelukkig daar, totdat burgemeester Vadim Sergeyich roet in het eten gooit. Deze wil een dierbare plek vol met herinneringen gaan platgooien. Nikolaj is bang dat hij alles zal verliezen als dit gebeurt. Maar dit maakt Vadim alleen maar meer gedreven om zijn plan door te zetten.

locaties en data

Durak

Aangrijpende thriller van Yuriy Bykov, moreel drama en vernietigend sociopolitiek portret van Rusland. Een gewetensvolle loodgieter staat op tegen de corrupte burgemeester als een gammel gebouw op instorten blijkt te staan.

4, 5, 6 mei: De Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12, Amsterdam


bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Studiedag Russische literatuur en cultuur

Op zaterdag 13 juni wordt de jaarlijkse studiedag Russisch van Levende Talen gehouden in Amsterdam. Vanaf eind april staat het programma op de website. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.