Achtergrond

Artikelen die de achtergrond van actuele gebeurtenissen en de geschiedenis van Rusland en het GOS belichten.

Boeken

Boekbesprekingen van historische en contemporaine boeken over Oost-Europa.

Agenda

In de agenda staan optredens, tentoonstellingen en dergelijke in met name Nederland met betrekking tot Rusland en het GOS.

Russisch leven

René Does pluist in de rubriek Russisch leven de Russische media uit op zoek naar interessante berichten die de Nederlandse media gewoonlijk niet halen, maar wel inzicht geven in het Russisch bestaan.

Recept

Enkele recepten en achtergronden hiervan uit het GOS.

Archief

Naar het archief verhuizen artikelen van eerdere jaren: 2010   2011   2012   2013   2014   2015.

afbeelding van de vorige website van de tijdschriften Prospekt en Ablak
Ga naar de vorige website van Prospekt en Ablak

 

Agenda

TENTOONSTELLING

geschilderd portret van Catharina de GroteCatharina de Grote

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. De tentoonstelling, met ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg, ontrafelt haar leven en schetst haar karakter.
Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Catharina had een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.
Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Peredvizhniki

''Wolgaslepers' van RepinDe Peredvizjniki zijn een groep kunstschilders die zich verenigden in 1870 als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Deze kunstenaars streefden naar onafhankelijkheid van de staat. De schilders wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilja Repin (zie foto), dat samen met 72 andere schilderijen in een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien zal zijn.
Op 6 november en 16 februari geeft drs. Margaret Breukink een lezing over de Peredvizjniki.

Kasteel Strijthagen

het kasteelOp 1 juni 2015 heeft het Russische kunstenaarsduo Aleksandr en Katja Taratynov de deuren geopend van het Kasteel Strijthagen, waar ze ook wonen. Bezoekers kunnen kennismaken met de werken van de Taratjonovs en andere Russische kunstenaars. Deze werken worden geëxposeerd in het kasteel zelf, de binnenplaats van het complex en in de hoeve. De kunstvormen lopen uiteen van beeldhouwwerken tot schilderijen. Ook biedt het complex een podium aan muzikale kunstuitingen.

Aleksandr Taratynov wil van Kasteel Strijthagen een internationaal podium maken van kunstbeoefening in de brede zin van het woord onder de naam Artland internationaal. Kunstenaars krijgen er de mogelijkheid om te werken en te exposeren. De workshops van de Taratynovs kennen een vast thema of kunnen geheel naar wens worden ingericht. Nagenoeg alle ruimten in het kasteel en de hoeve kunnen door derden gehuurd worden voor het organiseren van expositie of bijeenkomst.

Rusluie

Historisch Museum Vriezenveen heeft een uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die vanaf 1720 tot 1917 hun waar in Sint Petersburg konden verkopen en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtte. Beeldmateriaal en uitvoerige documentatie geven de bezoeker een goede indruk van het succes van de Vriezenveners in Sint-Petersburg.

Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. In deze kleine woning in het centrum van Zaandam verbleef Tsaar Peter de Grote in 1697 acht nachten en maakte dit huisje daarmee wereldberoemd.

Google Art Project

Bekijk vanuit uw stoel 150 collecties uit 40 landen via één website van het Google Art Project. Oost-Europa is vertegenwoordigd met Rusland (vijf musea), Polen (twee), Hongarije (twee), Tsjechië (twee).

MUZIEK

het koor in een kerkCaucasica

Caucasica is een gemengd a-capellakoor in Groningen met ruim 20 leden. Het koor staat sinds zijn oprichting in 1998 onder leiding van Yuri Makarov. Als enig koor in Nederland zingt Caucasica een repertoire dat uit Georgische, Russische en Armeense liederen bestaat. De liederen van Caucasica combineren de eeuwenoude tradities van Georgische meerstemmigheid, de Armeense verfijndheid en de Russische melancholie. Ze beslaan elk aspect van het leven: strijdliederen, wiegeliedjes, weeklachten en liefdesliedjes, kinderversjes, feestliederen en serene hymnen.

Caucasica doet mee aan de burendag, op 24 september in Groningen en werkt mee aan een theatervoorstelling in Groningen op 1 oktober: meer info

Nino Gvetadze

Nino GvetadzeDe Georgische pianiste Nino Gvetadze won de tweede prijs, de Publieksprijs en de Persprijs bij het Franz Liszt Concours 2008. In 2010 werd ze onderscheiden met de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels geldt ze als een van de grootste pianisten van haar generatie.

Concerten: 24 september in Amsterdam en 25 september in Heerhugowaard.


Utrechts Byzantijns KoorUtrechts Byzantijns Koor

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Grigori Sarolea geeft regelmatig concerten waarin het optreedt in originele Oekraïense kledij en de Oekraïense zangcultuur ten toon spreidt. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.

Concerten: 25 september in Aalsmeer, 2 oktober in Maarssen, 22 oktober in Tegelen, 30 oktober in Laren, 13 november in Wassenaar en 11 december in Vianen.

Helena Basilova

De pianiste Helena Basilova, geboren in Rusland en getogen in Nederland, speelt repertoire uit alle tijden en in alle stijlen, maar vooral componisten uit Rusland, zoals Prokofiev, Rachmaninov, Sjostakovitsj and Skrjabin.

Optredens: 24 september: Duo met Tosca Opdam in Katwijk, 27 september: Duo met Tosca Opdam in Delden, 1 oktober: Duo met Tosca Opdam in Deventer, 9 oktober in Tilburg en 23 oktober: Rolder Concerten in Rolde.


Gulnara Shafigullina

Gulnara ShafigullinaDe in Nederland wonende Russische lyrische sopraan Gulnara Shafigullina (Krymsk, 1985) verzorgt regelmatig klassieke optredens op diverse podia in Nederland en het buitenland. In 2013 is Gulnara cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam op klassieke zang. Ze heeft diverse internationale competities gewonnen.
Kozlova begon haar muziekstudies aan de Gnessin Special School of Music voor jong talent in Moskou en studeerde in 2009 cum laude af aan het Tsjaikovski Conservatorium, waarna zij lessen nam bij diverse docenten in Europa. Zo was Olga een van de laatste leerlingen van pianist Rian de Waal. Zie onder

Optredens:29 oktober in Amsterdam en 30 oktober in Ouderkerk a/d Amstel
www.gulnara.nl

Olga Pashchenko

De jonge Olga Pashchenko is een begenadigde Russische bespeler van vele soorten keyboards. Zij trad voor het eerst op toen ze negen jaar was en heeft al een behoorlijke prijzenkast.

Optredens: 27 oktober in Amsterdam, 3 december in Hendrik-Ido-Ambacht, 20 januari in Antwerpen, 21 januari in Brugge en 31 januari in Hilversum.

Het Lysenko Koor

foto van het Lysenko KoorHet Lysenko Koor zingt Byzantijnse en volksliederen uit Oekraïne. Het koor, dat vernoemd is naar de componist M.V. Lysenko (1842 - 1912), bestaat uit een groep van 40 à 45 vrouwen en mannen en staat onder leiding van Anna Azernikova.

Het koor repeteert op dinsdagavond in het Ratelhonk aan de Ratelaar 93 in Nieuwegein Zuid (Zandveld) van 19.45 tot 22.15 uur. U kunt een afspraak maken om de sfeer te komen proeven: Dirk Krijgsman, 030 – 656 31 77 of info@lysenko.nl.

Optredens: 16 oktober in Nieuwegein, 27 november in Utrecht.

het koorKlein Byzantijns Koor Utrecht

Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 21 leden, afkomstig uit de hele regio Utrecht. Het doel van het koor is het beoefenen en uitvoeren van liturgische muziek van de Russisch orthodoxe kerk. Volgens deze Byzantijnse traditie wordt uitsluitend a-capella gezongen omdat, zo wordt verondersteld, alleen de menselijke stem in staat is om God te prijzen . De muziek is meestal vierstemmig en soms zes- tot achtstemmig.

Concerten: 23 oktober in Heeswijk, 4 december in Bilthoven, 19 februari in Culemborg en 22 april in Maarn.


Slavuj

leden van SlavujHet koor Slavuj bestaat uit 26 krachtige stemmen en staat onder leiding van Ivo Boswijk. Slavuj zingt volksliederen uit het Slavische taalgebied en de Balkan. Koorzang wordt afgewisseld met solo's, duetten en kwartetten, waardoor elk lied een heel eigen klank krijgt. In 2017 bestaat het koor 30 jaar.
Slavuj werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici, zoals de Bulgaarse componisten Genco Gencev en Petr Krumov, de Bosnische musicus/dirigent Sead Siocic, de Georgische koorleider en universiteitsdocent Ketevan Tsiklauri en zanger Levan Samkurashvili. De workshops en gezamenlijke concerten zijn afwisselend bij hen en in Nederland.

koor in een kerkDames Vocaal Ensemble Soedarynja

Een soedarynja is - sinds de Tsarentijd - een dame van aanzien. Dames Vocaal Ensemble Soedarynja,opgericht begin 2012, zingt over haar leven, liefdes en zorgen.
Nostalgische romances, dromerige volksliedjes en pittige pop- en filmsongs klinken in nieuwe arrangementen in drie tot zesstemmige close harmony. De meeste van deze arrangementen zijn gemaakt door onze dirigente Svetlana Tsariova.
Svetlana dirigeert ook het Slavisch Byzantijns koor te Zwolle. Daarnaast geeft zij soloconcerten en biedt zij zangers vocal coaching aan.

Soedarynja geeft jaarlijks enkele concerten.

Het Russisch Kamerkoor

foto van optreden van Het Russisch KamerkoorHet Russisch Kamerkoor zingt a capella muziek van doorgaans Russische componisten en uit de Russische liturgie. Onder leiding van dirigente Anna Azernikova geeft het koor tweemaal per jaar een concert, en treden daartussen nog enkele keren op. Het koor bestaat uit enthousiaste amateurs, en repeteert elke woensdagavond in de Nassaukerk in Amsterdam (De Wittenkade 111).
Enkele voorbeelden van optredens. Meedoen met het koor: info@hetrussischkamerkoor.nl of bel Anna Azernikova op 06-41363875.


buitenfoto van koor IndrikIndrik

Indrik is de naam van een eenhoorn in een Russische fabel, het is echter ook de schildhouder van het wapen van Hoorn de plaats van herkomst van het koor. Onder leiding van Sergé Latychev zingen de 26 leden overwegend Russische liturgische liederen.

Concerten op 6 november in Hoorn en 24 december in Hoogkarspel.


Koor Anastasis

het koorVriendenkoor Anastasis uit Zuid-Limburg zingt onder leiding van dirigent Harry Custers de Slavisch-Byzantijnse liturgie en Nederlandstalige gezangen. Het koor telt momenteel 28 zangers en zangeressen en alle gezangen worden 4-stemmig acapella ten gehore gebracht.

Concert op 16 oktober in Lanaken

optreden van RusalkiMeer van Meerminnen

Het internationale wereldmuziek kwartet Rusalki (Russisch voor 'meerminnen') heeft een repertoire van meer dan 70 liederen in ruim 25 talen. Er is geen of weinig instrumentale begeleiding.
Rusalki heeft meer dan 500 concerten gegeven, onder andere bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, Sail 2000, het Oerol festival, het beroemde Slavyanski Bazar in Kiev, hoofdstedelijke optredens in Het Concertgebouw en Paradiso en in kerken, concertzalen en kastelen door het hele land.


Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Zeeuws Byzantijns Koor SrétenjeHet Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje onder leiding van Emilia Tabachnik-Li bestaat al sinds 1996. De Russische dirigente heeft zang en koordirectie gestudeerd aan het befaamde Rimsky-Korsakov conservatorium in Sint Petersburg. Ze werkte er als zangpedagoge en zong in diverse koren, onder meer in het beroemde Kamerkoor van Sint Petersburg. Het koor voert Russisch-Orthodoxe kerkmuziek en vrolijke, melancholieke volksliederen uit.

Concert: 8 oktober in Zierikzee en 10 december in Vlissingen.

Foto van Nana TchikhinashviliNana Tchikhinashvili

Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili brengt al jaren de prachtigste Russische liederen ten gehore. Daarnaast is ze docent, componist en dirigent van Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Bekijk een fragment van haar met pianiste Irina Osetskaya op YouTube.

Regelmatig optredens vanaf 10 september.

Elena Cornelisse - Syssojeva

Elena als divaElena is een in Rusland geboren en getogen en in Nederland woonachtige operazangeres, een dramatische-coloratuur sopraan en dramatische-Coloratuur mezzo. Ze zingt met de Italiaanse techniek. Elena studeerde in Sint-Petersburg aan de Muziekacademie en vervolgens in Den Haag bij de International Studio of Vocal Arts. Elena Cornelisse-Syssojeva zingt een breed en veelzijdig repertoire: opera, liederen, geestelijke muziek, musical, blues, gospels.

Optredens 30 augustus in Schagen, 13 september op radio 4, 19 september in Schagen en 31 oktober: zangworkshop in Valkkoog.


Mariam BatsashviliMariam Batsashvili

De Georgisch pianiste Mariam Batsashvili, winnares van het International Franz Liszt Pianoconcours 2014, geeft regelmatig concerten.

Bekijk haar Franz Liszt-opvoering op YouTube.

Concerten: 29 oktober in Ede en 20 november in Hilversum. Buiten Nederland geeft ze meer concerten.

Bolshoi ballet in bioscopen

Het Bolshoi Ballet brengt vanuit Moskou topproducties naar honderden bioscopen in tientallen landen. Voor het zevende opeenvolgende jaar vertonen Nederlandse bioscopen zeven voorstellingen, waarvan drie opgenomen en vier live via de satelliet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD en met 5.1 Sound.

De producties zijn te zien bij Pathé in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Tilburg en Zwolle.

Khachaturian ensemble

de 6 leden van het ensembleHet zeskoppige Khachaturian ensemble, opgericht in 2014 door studenten van het conservarorium Amsterdam en de Keulse Hochschule für Musik, treedt in verschillende samenstellingen op (vanaf duo's). afhankelijk van het repertoire. De studenteen van het kamermuziek ensemble bestaan uit 2 violisten, een bespeler van de altviool, een klarinettist, een cellist en een pianist. Ze voeren niet alleen bekende stukken uit, maar ook nieuw repertoire en eigen varianten.

Concerten: 19 november in Ravenstein en 26 maart 2017 in Harlingen.


Afbelding van de bandKhareba & Gogia

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele en ervaren zangers. Het repertoire van de band varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De meerstemmige liederen worden begeleid door de accordeon, gitaar en piano, maar ook door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel).

Vanaf 27 oktober houdt het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië een concerttournee in Nederland. De band geeft ook een aantal concerten voor een besloten gezelschap. Op de website de data en overige gegevens van de optredens: www.khareba.nl.


Don KosakenChor Russland

de dirigent in actieHet Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en met hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. De Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff werd in 1994 benoemd tot chef-dirigent van het koor.

speeldata 20 november t/m 18 december

Het Zwanenmeer

Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan, hooggewaardeerd op het gebied van de grote klassieke balletten, brengt een vernieuwde uitvoering van Het Zwanenmeer, één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en de meeste uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Petipa en Ivanov.
Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

Volodymyr Kurylenko

Volodymyr KurylenkoBajanspeler Volodymyrn Kurylenko komt geregeld naar Nederland om contacten te onderhouden en voor optredens. U bent dan in de gelegenheid hem (en anderen) uit te nodigen een huisconcert of gelegenheidsoptreden te verzorgen. Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman, die u ook kunt uitnodigen. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

De nieuwste video's solo en met Rauf Berman op youtube.

Ljoebimov in actie op het klavierWinteravonden aan de Amstel

Het thema van de vierde editie van het Russisch kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel is ‘Verlangen naar Verlichting’. Een deel van het muzikale programma staat in het teken van de huidige, doorlopende tentoonstelling in de Hermitage over Catherina de Grote.
Onder meer zal optreden de kenner en voorvechter van de moderne klassieke muziek: pianist Aleksej Ljoebimov. Ook zijn leerlinge, de inmiddels gelauwerde klaveciniste en fortepianiste Olga Pashchenko - nu artist in residence bij het Festival Oude Muziek - en pianist Alexander Melnikov - ooit een protegé van Svjatoslav Richter - maken hun opwachting.

Balkan Vrouwenkoor

10 zangeressen van het koorIn september 2010 is het Balkan Vrouwenkoor opgericht. Het is een koor dat etnische liederen van de Balkan, Rusland en Oekraïne zingt, die speciaal voor vrouwenstemmen geschreven zijn. De dames zingen op de originele manier, volgens de zangtechniek die op de Balkan gebruikelijk is.

Het koor bestaat uit ervaren én beginnende zangeressen en kan nog uitbreiding gebruiken. Het koor streeft ernaar een zo hoog mogelijke zangkwaliteit te bereiken. Daarnaast vindt men een goede sfeer belangrijk. Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren, wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Amsterdam Klezmer bandAmsterdam Klezmer band

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 18 jaar en heeft ruim duizend optredens gedaan. In de beginjaren waren ze vooral op straat en bij privé-feesten te zien, later traden ze ook op in theaters wereldwijd. U kunt de band nog steeds boeken ter opluistering van privé-feesten zoals bruiloften.
Klezmer is wereldse amusementsmuziek van Oost-Europese Joden. De zeven leden van de Amsterdam Klezmer Band verzorgen spetterende live optredens met vrolijke, opzwepende dansmuziek, afgewisseld met weemoedige ballades.

Talrijke optredens in Nederland en daarbuiten in alle maanden van 2016 in alle maanden van 2016.


Alexei Ogrintchouk

Alexei OgrintchoukDe Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk werd in 1999 op 20jarige leeftijd eerste solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sinds augustus 2005 heeft hij dezelfde positie bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Als solist werkte hij onder meer met de orkesten van het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater, het Nationaal Orkest van Rusland, de orkesten van de BBC (waar hij New Generation Artist 2005 was), het Boedapest Festival Orkest en het Concertgebouworkest. Als kamermusicus werkte hij samen met grootheden als Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Radu Lupu en Thomas Quasthoff. Hij reist de hele wereld over voor optredens en komt hiervoor in februari 2016 naar Nederland, waar hij het orkest van het Koninklijk conservarorium van Den Haag leidt met werken van Mozart (Serenade for Winds E-flat Major No.11 KV 375) en Haydin (Symphony No. 104 D-Major) en het Hobo-concert van Bellini (E-flat Major) opvoert.

danseres uit 'Sleeping Beauty'Sleeping beauty

Het ballet Sleeping Beauty (Doornroosje) wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het klassieke ballet. Ivan Vsevolojski – de intendant van de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg – kwam met het idee het sprookje door Pjotr Tsjaikovski op muziek te laten zetten en de beroemde Petipa voor de choreografie te vragen.
De uitvoering en enscenering van het stuk doet het geroemde balletgezelschap uit Tatarstan (Rusland).


De Notenkraker

de 2 hoofdpersonen uit 'De Notenkraker'Dit magische kerstballet voor jong en oud vertelt het avontuurlijke verhaal van Clara en de betoverende notenkraker. Gedanst door het geliefde balletgezelschap uit Tatarstan, op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski.
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse Muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.


het koorByzantijnskoor Drenthe

Het repertoire van het Byzantijnskoor Drenthe bestaat uit Byzantijns liturgische gezangen, folkloristische muziek uit meerdere Oost-Europese landen en Kozakkenliederen. Het koor van tientallen mannen staat onder leiding van Julia Zaytseva (1980), die afkomstig is uit Kazan (Rusland).

THEATER

Hoe overleef ik de Russische winter?

Corstius en Fatejev in winterlandschap op afficheReisjournalist Jelle Brandt Corstius neemt u mee op een winterreis door Rusland. Hij leert u over de ontberingen op reis door het grootste land ter wereld. Hoe overleeft u een bezoek bij een afgelegen rendierbrigade in Russisch Lapland? Waar kunt u op zoek naar ruimte-afval in een Siberische hoogvlakte? Voor avontuur hoef je in Rusland niet ver te reizen: een brand in uw eigen Moskouse appartement wordt door de brandweer geblust met sneeuw. En op een datsja van vrienden kunt u een passerende auto uit de sneeuw helpen, en na afloop samen dronken worden.
Jelle wordt muzikaal begeleid door Oleg Fateev. Hij is geboren in Moldavië en reist de hele wereld over met zijn bayan, een Russische accordeon.

FILM

Sovjetaffiche uit de tentoonstellingFotografie en film uit de vroege Sovjet-Unie

Het Joods Historisch Museum organiseert The Power of Pictures, een tentoonstelling met foto's, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.
In de tentoonstelling wordt afwisselend een aantal films vertoond: Dom na Troebnoj (Het huis aan de Troebnajastraat) - 25 september; Oktjabr - 23 oktober; Sjinel (De mantel) - 13 november; Tsjelovek s kinoapparatom (De man met de camera) - 20 november.
Op 6 november geeft conservator fotografie Bernadette van Woerkom geeft een rondleiding door de tentoonstelling.
Op 27 november geeft Filip Bool een lezing over het intensieve contact tussen vooruitstrevende Nederlandse intellectuelen en kunstenaars met geestverwanten in de Sovjet-Unie in het interbellum.

Cinema Nabokov

hoofd van Nabokov, met vlindertjeVerschillende Russische en Amerikaanse romans en verhalen van Vladimir Nabokov (1899-1977) zijn met succes verfilmd. Eind november is de keuze van Salon Saffier te zien. In verband met beperkte ruimte is tijdig reserveren noodzakelijk.
Salon Saffier is een intiem literair theatertje, dat in december 2015 20 jaar bestond, waar het accent ligt op literair-historische onderwerpen.

bioscoopzaalBlinibioscoop

Iedere derde zondagmiddag van de maand opent de Blinibioscoop zijn deuren voor liefhebbers van de filmkunst en iedereen die in de Russische culturele, economische en moderne ontwikkelingen is geïnteresseerd. Om 14.30 uur gaan de deuren open en om 15.00 uur begint de filmmiddag. Na het bekijken van een film zal er altijd een mogelijkheid zijn om ervaringen en meningen met elkaar te delen, terwijl men blini (pannenkoeken) kan nuttigen.

Een thema kan gekoppeld worden aan een feestdag in Rusland of aan een gebeurtenis, die een verband met Rusland heeft. Heeft u een idee voor een themamiddag of een filmsuggestie, schroom niet de organisatoren dat te laten weten.

De films worden meestal Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.


DIVERSEN

Read my world

de curatorenRead My World is een internationaal literatuurfestival dat gaat over literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. De vierde editie staat in het teken van literatuur uit Polen en Oekraïne.
De curatoren uit deze regio zijn Iryna Vikyrchak (Oekraïne) en Grzegorz Jankowicz (Polen). Zij hebben onder andere Andrey Kurkov en Julia Fiedorczuk als gasten voor deze editie uitgenodigd.
Liefhebbers van literatuur, poëzie en muziek, die dit driedaagse festival tot een succes willen maken kunnen zich aanmelden als vrijwilliger.

Nabokov met jackLezing: Nabokov, van Sint-Petersburg naar Montreux

In Salon Saffier schetst slavist Jan Paul Hinrichs een portret van de kosmopolitische Russisch-Amerikaanse schrijver die, befaamd om zijn stilistische virtuositeit, tot geen enkele politieke of literaire stroming behoorde en op colleges verklaarde: 'Grote romans zijn in de eerste plaats sprookjes. Literatuur vertelt de waarheid niet maar vult aan'. Met voordracht door acteur Joost Dekker en beeldmateriaal. In verband met beperkte ruimte is tijdig reserveren noodzakelijk.
Salon Saffier is een intiem literair theatertje, dat in december 2015 20 jaar bestond, waar het accent ligt op literair-historische onderwerpen.

Russische Salon

Muziekcafé De Koning in Hilversum start met een reeks bijeenkomsten onder de noemer Russische Salon. De bedoeling is om op één vrijdagavond per maand een culturele activiteit te organiseren rond dit immense land met zijn bewogen geschiedenis en grootse cultuur. Veel aspecten zullen aan de orde komen in lezingen, muzikale optredens, films en beeldende kunst, waarbij suggesties van bezoekers ter harte worden genomen. De initiatiefnemer is Hilversummer Wim Bosch die door zijn werk als boekverkoper bij boekhandel Pegasus, onder meer gespecialiseerd in Russische taal en cultuur, veel kennis over Rusland heeft opgedaan en al jaren evenementen op dit vlak organiseert.

Studiedag: Herleeft de Koude Oorlog?

mensen zitten op de Berlijnse Muur, op de dag van de valDe Koude Oorlog begon aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en duurde tot 1991, het jaar waarin de Sovjet Unie uit elkaar valt. Hoe ontstond de Koude Oorlog? Historici verschillen van mening. Sommigen wijzen naar de expansiedrift van de Sovjet Unie, anderen geven de imperialistische Verenigde Staten de schuld. Een derde visie stelt dat Oost en West wel móesten botsen!
Deze drie visies worden geïllustreerd met iconisch beeldmateriaal afkomstig uit kranten tijdschriften, boeken, films en documentaires. Samen met de docent kijkt u naar het waarheidsgehalte van deze beelden en leert u de rol van Stalin, Chroesjtsjov, Reagan, Castro, Thatcher en Gorbatsjov beter kennen.

Zomerschool Russische taal

Het Centrum voor Russische Studies van de KU Leuven organiseert dit jaat voor de vierde keer een zomerschool van de Russische taal en Cultuur

UvA Open Colleges Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld. Het is een wereldmacht én een land in conflict en crisis. Het is een exportland van wereldwijd bewonderde kunst en literatuur én de thuisbasis van een elite die haar inspiratie haalt in Europa. Het is een internationale topproducent van gas en olie én een land dat grote armoede kent.

De reeks bestaat uit 12 colleges die gegeven worden door journalisten, wetenschappers en schrijvers die het land van dichtbij kennen. Zij nemen Rusland kritisch onder de loep, maar kijken ook kritisch naar ons westers beeld van dat land. De sprekers laten hun licht schijnen op de Russische geschiedenis, media, politiek, kunst en economie. Gastsprekers: Derk Sauer ( NRC), Hubert Smeets ( NRC), Tony van der Togt (Clingendael), Nanci Adler (NIOD), Marcel van Herpen (auteur van Putinism en Putin's Wars), Sjeng Scheijen (auteur van de internationaal geroemde biografie Sergei Dhiagilev) - Sana Valiulina (auteur van Brezjnevs kinderen).

Reizen of cursussen

Voor reizen naar of cursussen over Rusland en Oost-Europa: Empirique of www.smirnova.eu.

Vrijwilligers gezocht

In de zomer van 2015 ondersteunt vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland weer een aantal projecten in Oost-Europa, waaronder Moldavië, Oekraïne en Rusland.

Sovjet oorlogsgraven in Nederland

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden opgespoord van soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Kinderen en broers/zussen van deze oorlogsslachtoffers kunnen voor het eerst het graf van hun lang vermiste vader of broer bezoeken.

De onlangs opgerichte Stichting Russisch Ereveld gaat daarom van start met grafadoptie. Uw bijdrage wordt onder meer aangewend voor de verdere opsporing van nabestaanden en hun eerste reis naar het graf. U ontvangt een certificaat en jaarlijks wordt een boeket bloemen bij het graf geplaatst. Ook krijgt u de nieuwsbrief, speciaal voor adoptanten. De kosten per graf bedragen 50 euro per jaar.

Als u ons initiatief wilt steunen, dan kunt u zich hier (www.russisch-ereveld.nl/grafadoptie.html) aanmelden. Uw bijdrage is zeer welkom.

NCH

Activiteiten van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering: www.handelsbevordering.nl/activiteiten/5

Russian School of Arts

De Russian school of arts voorziet in professioneel kunstonderwijs voor kinderen met behulp van 'de Russische methode'. Het deelnemen aan activiteiten als theater en muziekles stimuleert kinderen in hun motorische ontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het hen de kans om hun expressie te uiten en hun eigen kwaliteiten te ontwikkelen. De school vindt dat de kunstzinnige vorming van kinderen bepaald wordt door de kwaliteit van de begeleider en is daarom doorlopend op zoek naar de beste en meest getalenteerde docenten om onze leerlingen te onderwijzen.

Naast de groeps- en individuele lessen in het Nederlands of Engels voert de Russian School of Arts een aantal andere activiteiten uit, zoals talentenjachten en workshops. Ook worden concerten en uitvoeringen georganiseerd met voorstellingen van docenten, pupillen en gastartiesten. Het accent ligt op de kwaliteit van het onderwijs.

Leslocaties in Rotterdam (in samenwerking met CBS Het Podium en de Talmaschool), Den Haag (OBS De Notenkraker) en Amsterdam (OBS De Rietlanden).

Speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs heeft De Russian School of the Arts in samenwerking met De Doelen en de Talmaschool "PodiumWoensdag" ontwikkeld, met als doel om kinderen gedurende hun basisschoolperiode een samenhangend beeld te geven van wat de Podiumkunsten inhouden. "PodiumWoensdag" is een jaarlijks terugkerend "live" podium ervaring in De Doelen met een sterk educatief karakter. Elk jaar wordt een andere kunstvormen tijdperk opgevoerd en uitgelegd.

Woensdag 11 juni 2014 wordt de wondere wereld van Alice in Wonderland ten tonele gebracht in de Rotterdamse Doelen. De acteurs, zangers, dansers en muzikanten zijn kinderen geselecteerd uit de plus- en topklassen van de Russian School of the Arts. Affiche en kortingsbon.